DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI

Drożdżówki z truskawkami to konieczny wypiek w sezonie truskawkowym. Drożdżówki z tego przepisu wychodzą puchate i lekkie. Przygotujecie je przez cały rok z dodatkiem rozmaitych, ulubionych owoców. Moje drożdżówki udekorowałam polewą z białej czekolady, która idealnie komponuje się z truskawkami i drożdżowymi wypiekami. Z przepisu wychodzi 8 drożdżówek. Przygotujecie je także z drożdży suszonych – wystarczy opakowanie 7-8 g. Z białek polecam upiec bezy lub tort bezowy.

Drożdżówki z truskawkami


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka jajek
  • 50 g masła, roztopionego, wystudzonego
  • ½ szklanki ciepłego mleka (lekko je podgrzewam)
  • ok. 16-20 świeżych truskawek (W zależności od wielkości)

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.


PRZYGOTOWANIE:

Drożdżówki zaczynam od przygotowania zaczynu. Do wysokiej szklanki lub kubka wkruszam świeże drożdże, dodaję po łyżce: mąki, cukru, ciepłego mleka (odejmuję od podanych składników), mieszam dokładnie i odstawiam na 25 minut w ciepłe miejsce. Można lekko i krótko podgrzać piekarnik (np. na 30-50 st. C) i tam pozostawić zaczyn do wyrośnięcia.

Po podanym czasie powinna powstać charakterystyczna piana.

Teraz możesz zacząć przygotowywać ciasto.

W większej misce połącz ze sobą resztę składników, dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto przykryj bawełnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstaw w ciepłe miejsce na 60 minut. Można lekko i krótko podgrzać piekarnik (np. na 30-50 st. C) i tam pozostawić ciasto do wyrośnięcia.

Powinno podwoić swoją objętość.

Po tym czasie wyjmij miskę z wyrośniętym ciastem, chwilę wyrób i podziel na 8 równych części. Uformuj z nich kulki i ułóż na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj je papierem do pieczenia i odstaw na 25 minut do ponownego wyrośnięcia. Zachowaj odstęp, ponieważ urosną.

W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 200 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu.

Truskawki umyj, pozbaw szypułek, lekko osusz ręcznikiem papierowym, posiekaj każdą truskawkę na cztery. Każdą drożdżówkę lekko spłaszcz i powtykaj w nią po 2-3 truskawki.

Drożdżówki wstaw na średnią półkę piekarnika i piecz je 18 – 22 minuty.

Wystudzone udekoruj polewą z białej czekolady.

Smacznego 😉

Zasmakuj Kuchni

4 odpowiedzi na “DROŻDŻÓWKI Z TRUSKAWKAMI”

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *