Drożdżowy wieniec z makiem i lukrem

Delikatne i puszyste ciasto dopieszczone drożdżowe z wilgotną masą makową Helio z bakaliami. Wspaniały świąteczny wypiek, który wspaniale smakuje i pięknie wygląda. Drożdżowy wieniec nie jest trudny do przygotowania, a prezentuje się wspaniale, robi wrażenie, świetnie smakuje. Jest puszysty, miękki, wilgotny od masy. Wspaniały! Polecam przepis jak nic 😉

Smacznego 😉

 

 

Przepis znalazłam na stronie Moja Delicja lekko go zmodyfikowałam – dodałam 100 g więcej masy makowej, zamiast suszonej żurawiny dodałam rodzynki, posypałam dodatkowo wierzch świątecznego wieńca płatkami migdałów, zmieniłam lukier na pomarańczowy.

Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka + 50 g cukru
  • 80 g masła + 30 g
  • 500 g mąki pszennej tortowej + 1 łyżka
  • 1 jajo + 1 żółtko
  • spora szczypta soli
  • 500 g gotowej masy makowej Helio z bakaliami
  • spora garść rodzynek, spora garść płatków migdałów

Lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z pomarańczy

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzać do temperatury ciała, czyli ok. 37°C (temp. z łatwością sprawdzicie na wew. przegubie dłoni: jeśli krople nie będą ani za zimne, ani zbyt ciepłe, tzn. że  mają odpowiednią temperaturę).

Do dużego kubka wlać połowę podgrzanego mleka -125 ml, wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.

Masło rozpuścić.

Do dużej misy przesiać mąkę, wlać spienione drożdże, dodać cukier, sól, wbić jajo i żółtko, wlać pozostałe mleko oraz roztopione lekko ciepłe masło. Wyrabiać ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez około 15 minut.

Następnie miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, tak by podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto chwilę powyrabiać a następnie rozwałkować na stolnicy podsypanej mąką na kształt prostokąta o wymiarach ok. 40×60 cm.

Ciasto posmarować masą makową.

Rozsypać rodzynki i płatki migdałowe.

Zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem przeciąć wzdłuż na pół.

Obie połówki ciasta zawijać na przemian, a następnie uformować wieniec łącząc końce ze sobą.

Ciasto posmarować roztopionym masłem (zostawić trochę na później) i odstawić na 20 minut. W tym czasie włączyć piekarnik i nagrzać go do temp. 190°C grzaniem góra-dół bez termoobiegu.

Ciasto przed włożeniem do pieca posmarować jeszcze masłem (szczególnie wyrośnięte fragmenty ciasta). Wstawić do nagrzanego pieca na środkową półkę i piec około 20 minut.

Ciasto polać lukrem: do miseczki przesiać cukier puder, wlać sok z pomarańczy, wymieszać. Pamiętajmy, aby lukier nie był za rzadki, ponieważ wsiąknie nam w ciasto. Ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Gdy jest za rzadki – dodajcie cukier puder, gdy za gęsty odrobinę soku z pomarańczy lub wody.

Gotowe!

 

Do przepisu wykorzystałam masę makową w puszce Helio

6 odpowiedzi do “Drożdżowy wieniec z makiem i lukrem”

  1. Wspaniały przepis! Pieklam. Ciasto jest elastyczne i bardzo smaczne z masą która Pani zaproponowala:))
    Pozdrawiam
    Krystyna

  2. Pięknie Ci wyszedł. Cieszę się, że mój przepis przypadł Ci do gustu i nie miałaś problemów z zawinięciem 🙂 Pozdrawiam ciepło!

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.