Drożdżowy wieniec z makiem

Drożdżowy wieniec z wilgotną masą makową z bakaliami to niezwykle pyszne i puszyste ciasto. Idealna propozycja na świąteczny wypiek, domową uroczystość. Wieniec wspaniale smakuje i pięknie wygląda. Możesz przygotować go przez cały rok zmieniając jedynie farsz. Pasować będą marmolady, konfitury, powidła śliwkowe, nadzienie serowe, z nutelli lub świeżo smażone drobne owoce.

Zasmakuj Kuchni

Drożdżowy wieniec z makiem


SKŁADNIKI NA ROZCZYN:

  • 125 ml letniego mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 125 ml mleka
  • 50 g drobnego cukru
  • 80 g masła
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • spora szczypta soli
  • 600 g gotowej masy makowej HELIO z bakaliami

Dodatkowo: 3 łyżki masła (60 g) do wysmarowania drożdżowego ciasta przed pieczenia

SKŁADNIKI NA LUKIER:

  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki soku z cytryny, pomarańczy lub wody

Do dekoracji: kandyzowana skórka z pomarańczy, suszona żurawina, rodzynki, posiekane orzechy

PRZYGOTOWANIE:

Zaczynam od przygotowania rozczynu: do większego kubka wkruszam 30 g drożdży, wlewam lekko podgrzane mleko oraz dodaję po łyżce cukru i mąki pszennej. Mieszam łyżeczką do połączenia, odstawiam w ciepłe miejsce na 15 minut.

Porada: Możesz podgrzać piekarnik do temp. nie wyższej niż 26 st. C i tam umieścić szklankę z rozczynem. Jeśli po 15 minutach rozczyn znacząco nie wyrósł, pozostaw go jeszcze w ciepłe dodatkowe 5 minut.

Rozczyn powinien sporo wyrosnąć.

Masło rozpuszczam w rondelku, lekko studzę.

Do dużej misy przesiewam mąkę, wlewam spienione drożdże, wsypuję cukier, sól, wbijam 1 całe jajko i żółtko, wlewam ciepłe mleko oraz roztopione lekko ciepłe masło. Wyrabiam ręcznie lub mikserem z zamontowanymi hakami do ciasta drożdżowego przez około 10 – 15 minut.

Po tym czasie miskę odstawiam w ciepłe miejsce na 1 godzinę, tak by podwoiło swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiam, następnie rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką na kształt prostokąta o wymiarach ok. 40×60 cm.

Ciasto smaruję masą makową zostawiając wolne brzegi, około 2 cm.

Porady: Możesz dodatkowo rozsypać na masie rodzynki, suszoną żurawinę lub płatki migdałowe. Jeśli lubisz, najpierw posmaruj ciasto powidłami śliwkowymi, np. 4 sporymi łyżkami, a na nie rozmaryn masę makową.

Zwijam ciasto wzdłuż dłuższego boku, powstaje rulon. Zostawiam je w tej formie przez 3 minuty.

Po tym czasie przenoszę je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nożem tnę ciasto wzdłuż na pół. Nie nacinam od początku. Gdy powstaną dwa kawałki, zwijam obie połówki ciasta na przemian, następnie formuję wieniec łącząc końce ze sobą.

Ciasto smaruję 3/4 roztopionego masła i odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do temp. 180 st. C, program grzanie góra-dół, bez termoobiegu.

Wieniec drożdżowy przed włożeniem do piekarnika smaruję resztą masła (należy je ponownie lekko podgrzać, zapewne zastygnie). Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika, na środkową półkę i piekę około 20 – 25 minut do zarumienienia.

Ciasto polewam lukrem: do szklanki wsypuję cukier puder oraz 3 łyżki soku z cytryny, pomarańczy lub wody, energicznie i dokładnie mieszam do połączenia. Lukrem polewam ciasto, obsypuję kandyzowaną skórką z pomarańczy, suszoną żurawiną lub posiekanymi drobno orzechami.

Zainspirowana przepisem stąd.


Do przepisu wykorzystałam gotową masę makową z bakaliami od HELIO


Smacznego.

Zasmakuj Kuchni

11 odpowiedzi na “Drożdżowy wieniec z makiem”

  1. Wspaniały przepis! Pieklam. Ciasto jest elastyczne i bardzo smaczne z masą która Pani zaproponowala:))
    Pozdrawiam
    Krystyna

  2. Pięknie Ci wyszedł. Cieszę się, że mój przepis przypadł Ci do gustu i nie miałaś problemów z zawinięciem 🙂 Pozdrawiam ciepło!

  3. Zrobiłam na święta i się nie zawiodłam. Udany przepis, proporcje, ciasto idealnie miękkie, nawet wyjete po mrozeniu.

    Dziękuję za przepis
    Pozdrawiam
    Justyna

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *