Pieczona, aromatyczna i słodko-orzechowa w smaku dynia pieczona ma wiele zastosowań. To smaczna przekąska na ciepło z dodatkiem sosu czosnkowego lub jogurtowo-ziołowego. Z pieczonej dyni powstaje najlepsza jesienna zupa krem z dyni a po zblendowaniu przygotujesz puree, które wykorzystasz do słodkich wypieków (ciasto z dyni, drożdżówki z musem z dyni) i deserów. Z dodatkiem pieczonej dyni przygotujesz wiele ciekawych gulaszy wege lub mięsnych. Polecam także smaczny i aromatyczny bigos z dyni. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pieczoną dynię Hokkaido, której nie trzeba obierać.
Pieczona dynia Hokkaido
SKŁADNIKI:
- 2 dynie Hokkaido – 1600 g
- 4 łyżki oliwy
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzej do temp. 190 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Dynie umyj, przekrój na cztery. Każdą część posiekaj w plastry w kształcie litery C, o podobnej szerokości. Oczyść z pestek.
Do przepisu wykorzystałam dwie nieduże dynie Hokkaido o łącznej wadze 1600 g. Jeśli wybierasz większe dynie to możesz upiec jedną o wadze ok. 1500 g.
Do zupy z dyni i innych dań najczęściej sięgam po dynię odmiany Hokkaido, której nie trzeba obierać, dzięki czemu oszczędzam czas a zupa (dzięki skórce) ma głębszy kolor.
Kawałki dyni ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Możesz ułożyć je również na blaszce z wyposażenia piekarnika uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia.
Dynię polej równomiernie czterema łyżkami oliwy, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż cztery ząbki czosnku w łupinkach.
Porada. Jeśli dynia ma posłużyć za przekąskę możesz dodatkowo doprawić ją ziołami, np. oregano, lubczykiem lub słodką/ostrą papryką.
Dynię Hokkaido piecz przez 20-25 minut. Po 20 minutach sprawdź widelcem czy dynia jest miękka.
Upieczoną dynię podawaj jako przekąskę z dodatkiem sosu czosnkowego lub jogurtowego bądź wykorzystaj do zup, gulaszy, bigosu, słodkich wypieków.
Smacznego
Pieczona dynia Hokkaido