DYNIA PIECZONA

Jesienią nie brakuje u mnie dyni. Można z niej wyczarować przekąski, słodkie wypieki, zupy, gulasze czy ostatnio słynny bigos z dyni. Spróbowałam prawie wszystkiego i polecam!😊
Dziś u mnie dynia pachnąca delikatnie imbirem, pomarańczą i czosnkiem, w lekko ostrej wersji podana z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Jesienne wspaniałości 😍 – zapraszam!

Odkąd poznałam dynię Hokkaido reklamuję ją wszystkim wokoło. Wspaniały orzechowy smak, idealna do pieczenia i gotowania i co najbardziej ją wyróżnia – nie trzeba obierać ze skórki (czyli większość trudnej roboty z głowy).

Dziś pieczona dynia w ulubionych przyprawach w wersji na ostro. Wspaniała domowa przekąska na ciepło lub zimno, dla mnie podobny smak słodkich batatów:)

Polecam także moje inne przepisy z dynią w roli głównej:

SKŁADNIKI:

  • 1 dynia, u mnie Hokkaido (inną należy obrać ze skóry)
  • oliwa
  • kilka kropel soku z pomarańczy
  • sól, pieprz cytrynowy, ostra papryka i lubczyk wg uznania
  • szczypta imbiru
  • opcjonalnie: 3 rozgniecione ząbki czosnku

PRZYGOTOWANIE:

Dynię Hokkaido myję i kroję na cztery. Wyciągam łyżką pestki.

Układam na papierze do pieczenia, skrapiam oliwą i sokiem z pomarańczy, przyprawiam.

Gdy używam czosnku to rozgniatam ząbki i wcieram je w kawałki dyni lub lekko rozrzucam na dynię.

Rozgrzewam piekarnik do 200 C grzanie góra plus dół bez termoobiegu.

Piekę dynię na środkowej półce piekarnika przez 15 minut.

Podaję z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Traktuję jako obiad wege lub przekąskę.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.