Jesienią nie brakuje u mnie dyni. Można z niej wyczarować przekąski, słodkie wypieki, zupy, gulasze czy ostatnio słynny bigos z dyni. Spróbowałam prawie wszystkiego i polecam!😊
Dziś u mnie dynia pachnąca delikatnie imbirem, pomarańczą i czosnkiem, w lekko ostrej wersji podana z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Jesienne wspaniałości 😍 – zapraszam!
Odkąd poznałam dynię Hokkaido reklamuję ją wszystkim wokoło. Wspaniały orzechowy smak, idealna do pieczenia i gotowania i co najbardziej ją wyróżnia – nie trzeba obierać ze skórki (czyli większość trudnej roboty z głowy).
Dziś pieczona dynia w ulubionych przyprawach w wersji na ostro. Wspaniała domowa przekąska na ciepło lub zimno, dla mnie podobny smak słodkich batatów:)
Polecam także moje inne przepisy z dynią w roli głównej:
- ciasto torcik dyniowy mech
- zupę krem z dyni
- krem z dyni
- pieczoną dynię
- bigos z dyni z papryką i chorizo
SKŁADNIKI:
- 1 dynia, u mnie Hokkaido (inną należy obrać ze skóry)
- oliwa
- kilka kropel soku z pomarańczy
- sól, pieprz cytrynowy, ostra papryka i lubczyk wg uznania
- szczypta imbiru
- opcjonalnie: 3 rozgniecione ząbki czosnku
PRZYGOTOWANIE:
Dynię Hokkaido myję i kroję na cztery. Wyciągam łyżką pestki.
Układam na papierze do pieczenia, skrapiam oliwą i sokiem z pomarańczy, przyprawiam.
Gdy używam czosnku to rozgniatam ząbki i wcieram je w kawałki dyni lub lekko rozrzucam na dynię.
Rozgrzewam piekarnik do 200 C grzanie góra plus dół bez termoobiegu.
Piekę dynię na środkowej półce piekarnika przez 15 minut.
Podaję z sosem czosnkowym lub jogurtowym. Traktuję jako obiad wege lub przekąskę.
Smacznego 🙂