Dżem wieloowocowy z kiwi i gruszkami

Najlepsza domowa, wiesz co jesz:) Posmaruj nią swoje bułeczki na śniadanie, kolację, potraktuj jako zdrową owocową przekąskę w ciągu dnia gdy brakuje Ci energii.

Jest pyszna, lekko słodka, nie warto się zasładzać. Dodałam do niej szczyptę kardamonu, ma piękny korzenno-cytrusowy zapach, nada smakowity aromat naszej konfiturze.

Składniki:

  • 2 banany
  • 4 kiwi
  • 2 gruszki
  • 2 łyżki żurawiny ze słoiczka
  • 2 łyżki dowolnego miodu (ja użyłam lipowego)
  • łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki przegotowanej wody
  • szczypta kardamonu

Wykonanie:

Wszystkie owoce umyj, obierz ze skórek, pokrój w drobne kosteczki.

W garnuszku z grubszym dnem ułóż wszystkie owoce, dodaj wodę i żurawinę. Gotuj lekko na średnim ogniu, a gdy zmiękną dodaj miód i sok z cytryny, przypraw kardamonem.

Mieszaj często, gotuj bez przykrycia.

Nakładaj do wyparzonego i suchego słoiczka. Przechowuj w lodówce do 2 tygodni.

Moja rada: Jeśli chcesz możesz na koniec przed włożeniem do słoika zmiksować konfiturę na gładką masę. Ja tego nie robię, bo wolę czuć kawałki owoców. Jedz na bułce, samą lub z dodatkiem jogurtu czy serka wiejskiego.

Smacznego! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.