DŻEM Z CUKINII

No to jest! Jesienny, hipnotyzujący kolorem dżem z cukinii powstał. Nie wiem czy długo nacieszy mój zimowy kącik przetworów:) Gładki, kremowy, wręcz idealny dodatek do śniadań, kolacji, kanapek, jogurtów, smoothie. Dodatek do wypieków wszelakich czy ot tak wyjadany łyżeczką na deser będzie cieszył podniebienie jak nic:) Choć mam w planach zapełnić jeszcze kącik zapasów zimowych to ten dżem musiał powstać pierwszy. Dżem z cukinii z dodatkiem galaretek i cytryny jest pyszny – zostaje na długo w pamięci, zalicza się do zimowych przetworów, zaskoczy niejedną osobę:)

Z przepisu wyszło mi:

  • 5 słoików o pojemności 180 ml
  • 1 słoik o pojemności 160 ml.

SKŁADNIKI:

  • 1850 g cukinii – obieram ją i kroję w kostkę
  • sok i skórka z 1 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody mineralnej
  • opcja: 100 g cukru żelującego
  • 2 galaretki (proszek): cytrynowa 77 g + agrestowa 71 g

PRZYGOTOWANIE:

Cukinię myję, odkrawam końce, obieram i siekam w drobną kostkę. Wrzucam ją do garnka z grubszym dnem, wlewam 1/2 szklanki wody i gotuję na średnim ogniu (bez przykrycia) przez 1 godzinę co jakiś czas mieszając.

Po godzinie czasu wsypuję cukier, cukier żelujący (opcja), obie galaretki (proszek) oraz sok i skórkę startą z 1 dużej cytryny. Mieszam i gotuję jeszcze 30 minut.

Po tym czasie dżem miksuję na gładko blenderem. Wlewam ostrożnie do wyparzonych, czystych i suchych słoiczków, zakręcam i odstawiam na ściereczce bawełnianej do góry dnem do całkowitego przestygnięcia. Po tym czasie odwracam słoiki, wieczka powinny być wklęsłe, jeśli nie każdy – lekko je przyciskam, powinny kliknąć i zapaść się. Słoiki wstawiam do lodówki lub do chłodnej spiżarni.

Pyszny dżem z cukinii i galaretek gotowy!

Smacznego:)

2 odpowiedzi do “DŻEM Z CUKINII”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.