Dżem z dyni

Dżem z dyni z dodatkiem świeżo wyciskanego soku z cytrusów to świetna propozycja na jesienny dodatek do domowych słodkości. Idealny na kanapki, jako dodatek do naleśników, placków, tortów, ciast, babeczek. Poniżej sprawdzony przepis na pyszny, domowy dżem z dyni z dodatkiem jabłek bez użycia żelfixu. W opisie znajdziesz także kilka porad oraz możliwości zamienników produktów.

SKŁADNIKI:

  • 1 duża dynia, u mnie Hokkaido – 2500 g
  • 4 pomarańcze – 1330 g
  • 2 cytryny – 220 g
  • 1 jabłko – 195 g
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • po większej szczypcie mielonych przypraw: imbiru, gałki muszkatołowej, cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Do przygotowania dżemu wybieram dynię Hokkaido o pięknym kolorze i słodkim smaku, której nie trzeba obierać. Po odcięciu końcówek oraz wydrążeniu z miąższu zostało mi 2000 g czystej dyni do pokrojenia. Możesz zamienić dynię Hokkaido na np. dynię piżmową, dynię prowansalską Muscat de Provence.

Dynię oraz oczyszczone z gniazda nasiennego jabłko kroję w kostkę, z cytrusów wyciskam sok.

Do garnka z grubszym dnem układam pokrojoną dynię, jabłko, świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryn oraz 1 szklankę soku jabłkowego. Jako dodatek do dżemu z dyni wybieram jabłko, najlepiej kwaskowate, by podkreśliły dodatkowo i zrównoważyły smak dżemu. Idealne będą odmiany takie jak szara reneta lub antonówka oraz gloster. Z dodatkiem tych odmian upieczesz też świetną szarlotkę.

Jeśli chodzi o dodatek soku jabłkowego to najlepiej sięgnij po sok świeżo wyciskany lub ten bez dodatkowego dodatku cukru w składzie.

Dżem wstawiam na średnią moc palnika i gotuję przez 25 do 30 minut.

Po tym czasie tworzy się sok, a dynia znacząco mięknie.

Na tym etapie dżem ściągam z palnika i miksuję na gładko. Robię to blenderem typu żyrafa.

Zmiksowany dżem stawiam z powrotem na palnik. Wsypuję cukier oraz po większej szczypcie przypraw. Możesz mielony imbir zastąpić kardamonem. Jeśli chcesz możesz dosypać 1 galaretkę o smaku cytrynowym – o wadze 77 g – chodzi o proszek lub też dać mniej cukru, np. połowę szklanki.  Dżem gotuję na lekko średnim ogniu, bez przykrywki przez około 15 minut. Biały cukier możesz zastąpić cukrem trzcinowym lub cukrem z dodatkiem wanilii.

Dżem kończy się gotować, więc przygotowuję kilka słoiczków wyparzonych i suchych. Napełniam je dżemem, ale nie do końca, po to by bezpiecznie zamknąć je wieczkiem. Zakręcam i odstawiam do góry dnem na kuchennym blacie, przykrywam bawełnianą ściereczką. Trzymam tak słoiki aż do całkowitego przestudzenia. Odwracam, wieczka powinny być wklęsłe. Jeśli nie lekko je wtykam. Wieczka nie powinny odbijać, odkształcać się.

Możesz pasteryzować słoiki, np. w piekarniku nagrzanym do temp. 110 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Należy ustawić gorące słoiki w komorze piekarnika, na środkową półkę i podgrzewać je przez ok. 12 minut.

Dżem z dyni wzbogaci smak słodkich wypieków, placków, tostów czy naleśników.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.