Dżem z jarzębiny

Jarzębina jest drzewem ozdobnym. Zawsze podobały mi się jej pomarańczowe kuleczki przypominające o okresie wiosenno – letnim.

Kiedy usłyszałam, że jarzębinę którą często widywałam w parkach, lasach i ogródkach można jeść postanowiłam, że kiedyś zrobię z niej jakąś fajną konfiturę, dżem, może nalewkę (?) Postanowiłam na początek przygotować coś prostego 🙂

Dżem z jarzębiny, który składa się (aż;) z trzech składników  – wystarczy jarzębina, cukier i miód.

Ten dżem polecałabym raczej dorosłym, można go wykorzystać do pieczonego mięsa, czy do kanapki na śniadanie. Jeśli chcecie możecie dodać do przygotowania dżemu 2 jabłka lub 2 gruszki.

A teraz kilka mądrości na temat jarzębiny (skorzystałam z internetowych poradników).

“Kwitnie w maju, ale najpiękniej wygląda jesienią, gdy w pełni dojrzałe owoce nabierają szkarłatnoczerwonej barwy. Kuliste i mięsiste jagody są w smaku gorzkie i cierpkie. Utrzymują się na drzewie jeszcze dość długo po opadnięciu liści.

Zbiór owoców jarzębiny przeprowadza się, kiedy zaczynają one dojrzewać i uzyskują czerwoną barwę. Ścina się całe baldachy, a owoce oddziela się już po ususzeniu. Na przetwory – galaretki, dżemy – świeże owoce należy przetrzymać przez 1–2 dni w zamrażalniku lub zbierać je dopiero po jesiennych przymrozkach – mają wtedy łagodniejszy smak i są mniej gorzkie. Zawierają za to mnóstwo witaminy C, więc mogą być bardzo smacznym uzupełnieniem kuracji antyprzeziębieniowych.” (poradnikzdrowie)

Pyszności… co nieco już wiemy na temat jarzębiny, więc teraz czas na nasz prosty i smaczny słodko – lekko goryczkowy dżem.

Składniki:

  • 1,5 kg owoców jarzębiny
  • 0,5 kg cukru (może być biały lub trzcinowy)
  • 3 łyżki miodu
  • (opcjonalnie 2-3 jabłka lub 2-3 gruszki)

Wykonanie:

Owoce przebierzcie, umyjcie, lekko osuszcie i wrzućcie do garnka.

Następnie dodajcie cukier, wymieszajcie i gotujcie około godziny czasu. Pamiętajcie, by co jakiś czas przemieszać owoce w garnku, by nic się nie przypaliło.

Gorący gotowy dżem nakładajcie do wyparzonych i suchych słoików, zakręćcie dobrze i odwróćcie do góry dnem. Ułóżcie na ściereczce na blacie aż do całkowitego wystygnięcia. Pasteryzowanie nie jest konieczne.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.