Dżem z rabarbaru

Dżem z rabarbaru to moje wspomnienie dzieciństwa. Bez konserwantów, zbędnych składników, zagęstników. Pyszny, szybki i prosty dżem z rabarbaru, który przygotujesz w kilka chwil – dżem gotuje się 15 minut. Wystarczy rabarbar, sok z pomarańczy i cukier. Dla wzbogacenia smaku dodaj cukier z wanilią. Pomarańczę śmiało możesz zastąpić sokiem z cytryny. Kilka podstawowych składników i masz wspaniały w smaku domowy dżem z rabarbaru, który idealnie pasuje do domowych placków na maślance, biszkoptu lub naleśników. Do dżemu z rabarbaru możesz dodać śliwki, jabłka, morele, truskawki.. Znany jest także hiram skandynawski – dżem z rabarbaru z dodatkiem świeżego imbiru i skórki cytrynowej. Zapraszam po sprawdzony przepis na dżem z rabarbaru z dodatkiem soku z pomarańczy.

Dżem z rabarbaru


SKŁADNIKI:

  • 1 kg rabarbaru
  • 450 g cukru
  • 30 g cukru z wanilią
  • sok z 1 pomarańczy

PRZYGOTOWANIE:

Rabarbar umyj, odetnij końce, nie obieraj. Jeśli podczas krojenia na kawałki z łodygi wychodzą włókna, możesz go delikatnie obrać w miejscu pojawienia się włókien. Pokrój go na niewielkie 1,5 cm kawałki, ułóż w garnku.

Tak przygotowany rabarbar zasyp cukrem, cukrem z wanilią oraz zalej sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy. Delikatnie wymieszaj, odstaw na 2 godziny.

Po tym czasie garnek postaw na małej mocy palnika.

Gotuj często mieszając przez około 20 minut. Po 15 minutach rabarbar powinien rozpaść się.

Mój dżem z rabarbaru gotowałam niecałe 20 minut.

Porada: Im więcej rabarbar puści soku, tym dłużej go gotujemy, aby sok wyparował a dżem zgęstniał.

Dżem wyłóż do wyparzonych i suchych słoiczków. Potrzeba będzie około 6 słoiczków o pojemności 200 ml. Dobrze zakręć i odstaw do góry dnem na ściereczce. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Po odwróceniu, wieczka od słoików powinny być wklęsłe. Jeśli nie, lekko je wciśnij, powinny się zassać.

Dżem z rabarbaru, kilkuskładnikowy, szybki i prosty gotowy!

Smacznego.

12 odpowiedzi na “Dżem z rabarbaru”

  1. Rewelacyjny pomysł! A zdjęcie kusi tak, że żałuję że mi się tak nie chce robić:)
    Gratuluję:)

  2. Mam pełno rabarbaru i nie wiedziałam co z nim zrobić. Robiłam już ciasto, trochę oddałam sąsiadom. Widzę, że teraz czas na dżem. Nigdy nie robiłam żadnego sama, więc mam nadzieję, że się uda 😉

  3. Jest przepyszny. To mój pierwszy dżem w życiu i zasmakował każdemu. Nie za słodki, nie za kwaśny. 😍

    1. Dobrze zawekowany, w piwniczce, lodówce lub chłodnym, ciemnym miejscu może postać kilka miesięcy. Lecz u nas szybko znika 😉

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *