Domowe przetwory zawsze mnie cieszą. Raduję się niesamowicie gdy otwieram głębokie kuchenne szuflady, z których wyłaniają się podpisane słoiki z domowymi smakołykami w środku. Nie tylko te słodkie. Znajdziecie u mnie kiszonki, surówki, zawekowane mięso. Domowe, smaczne, moje 😉
Dziś dżem z wiśni, który składa się z dwóch składników, takie pyszności tylko domowe 🙂
Składniki:
- 1,5 kg wiśni
- 50 dag cukru lub wg upodobań
Przygotowanie:
Wiśnie umyć, osączyć, usunąć ogonki i pestki. Połowę wiśni wraz z sokiem, który z nich wyciekł, pogotować chwilę i przetrzeć lub zmiksować. Do przecieru dodać cukier, pozostałe wiśnie, chwilę pogotować mieszając i pozostawić do następnego dnia.
Nazajutrz gotować na słabym ogniu mieszając aż dżem zgęstnieje. Gorący nakładać do wyparzonych, czystych i suchych słoików, zakręcić od razu. Słoiki ustawić do góry dnem i przetrzymać do ostygnięcia. Wieczko na końcu, po odwróceniu powinno być wklęsłe.
Gotowe! 😉