EKSPRESOWA POMIDOROWA Z KURKUMĄ

Zupa krem pomidorowa z kurkumą, niezwykle prosta w przygotowaniu i szybka. To dobry wybór na szybki lunch lub podwieczorek na ciepło. Krem z pomidorów możecie podać z grzankami, serem tartym, natką, bazylią, a nawet wsypać ugotowany ryż. Ekspresowa pomidorowa z kurkumą to szybka i prosta propozycja na posiłek, szczególnie dla najmłodszych. Jeśli potrzebujecie większej porcji podwójcie składniki na zupę. Możecie ją także dowolnie doprawić, np. lubczykiem i oregano.

SKŁADNIKI:

  • 1 por – jasna część
  • 1 nieduża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów z puszki, krojonych
  • 1,5 szklanki bulionu lub wody
  • 2 łyżki mleczka kokosowego lub śmietanki
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • sól, pieprz, ostra i słodka papryka do smaku
  • łyżeczka cukru pudru
  • 4 łyżki oliwy + 1 łyżeczka masła

PRZYGOTOWANIE:

W niedużym garnku rozgrzewam 4 łyżki oliwy i 1 łyżeczkę masła. Cebulę, czosnek i pora obieram, kroję w kostkę i przesmażam na oliwie. Gdy cebula się zeszkli wlewam bulion, gotuję 5 minut.

Po tym czasie dodaję przecier lub pomidory z puszki, przyprawiam, wsypuję kurkumę i cukier puder. Gotuję chwilę, po czym miksuję zupę i wlewam mleczko kokosowe lub słodką śmietankę.

Smacznego 😉

6 odpowiedzi na “EKSPRESOWA POMIDOROWA Z KURKUMĄ”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.