Ekspresowa zupa pomidorowa poleca się na obiad. Na koncentracie pomidorowym, delikatnie zabielona śmietaną, na warzywnym wywarze, bez mięsa. Zupę podaję z krótkim makaronem lub ryżem. Na talerzu dekoruję danie koperkiem lub natką.
SKŁADNIKI:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 1 cebula
- kilka gałązek natki pietruszki
- łyżeczka vegety natur, sól, pieprz, lubczyk
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
- 1,250 l wody
- do podania: makaron krótki, np. nitki, świderki, kolanka lub ryż
PRZYGOTOWANIE:
Włoszczyznę obieram. Marchew i pietruszkę siekam w talarki. Cebulę obieram i kroję na pół, przesmażam ją na suchej patelni aż się zarumieni. Selera obieram i kroję w kostkę.
W garnku układam warzywa i natkę, wlewam wodę, dodaję liście i ziele, gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw. Dodaję koncentrat, przyprawiam do smaku. na końcu wlewam śmietanę – do szklanki wlewam gorącą zupę do 1/2 jej wysokości, dodaję śmietanę, mieszam energicznie, wlewam do zupy.
Smacznego 😉