Ekspresowa pomidorowa

Ekspresowa zupa pomidorowa poleca się na obiad. Na koncentracie pomidorowym, delikatnie zabielona śmietaną, na warzywnym wywarze. Zapach unosi się po całej kuchni, pierwsi głodni ustawili się już w kolejce:) Zupę podaję z krótkim makaronem lub ryżem. Na talerzu dekoruję danie koperkiem lub natką. Smacznego 😉

SKŁADNIKI:

  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 cebula
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • łyżeczka vegety natur, sól, pieprz, lubczyk
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego
  • 1,250 l wody
  • do podania: makaron krótki, np. nitki, świderki, kolanka lub ryż

PRZYGOTOWANIE:

Włoszczyznę obieram. Marchew i pietruszkę siekam w talarki. Cebulę obieram i kroję na pół, przesmażam ją na suchej patelni aż się zarumieni. Selera obieram i kroję w kostkę.

W garnku układam warzywa i natkę, wlewam wodę, dodaję liście i ziele, gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw. Dodaję koncentrat, przyprawiam do smaku. na końcu wlewam śmietanę – do szklanki wlewam gorącą zupę do 1/2 jej wysokości, dodaję śmietanę, mieszam energicznie, wlewam do zupy. Podaję od razu:)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.