Ekspresowe ciasto z borówkami

Szybkie ciasto z borówkami posypane cukrem pudrem, bez miksera, na tortownicę o wymiarach 28 cm. Ciasto dla każdego, proste, do kawy idealne, puszyste, z sezonowymi owocami smakuje najlepiej.

Do ciasta możecie wrzucić inne owoce, np. truskawki, maliny, śliwki, jabłka, gruszki, jagody, lub z nich zrezygnować, podobnie jak z dodatku kakao, wsypać wiórki kokosowe, rodzynki, żurawinę lub posiekane drobno orzechy, migdały. Przepis elastyczny! Ciasto pyszne, dlatego polecam!

Ekspresowe ciasto z borówkami

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • lekko czubata łyżeczka kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mleka lub maślanki
  • duże opakowanie cukru z wanilią – 32g
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 250 g borówek
  • tortownica 28 cm lub forma 24 x 30 cm

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Używam tortownicy o średnicy 28 cm, ciasto jest niższe, można upiec je także w formie 24 x 30 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski dodaję suche składniki (bez kakao) i dodaję mokre, mieszam rózgą do połączenia składników, na końcu dodaję kakao i mieszam delikatnie łyżką – celowo, by nie do końca się połączyło z ciastem.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, wtykam równomiernie umyte i osuszone borówki.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 40 minut, do suchego patyczka.

Zobacz także:

Szybkie ciasto czekoladowe z żurawiną i jabłkami – bez miksera

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.