Ekspresowe ciasto z borówkami, bez miksera, które wykonasz w kilka chwil. Ciasto idealne na każdą okazję, proste, do popołudniowej kawy w sam raz. Jest puszyste, z owocami smakuje najlepiej.
Do ciasta możecie wrzucić inne owoce, np. truskawki, maliny, śliwki, jabłka, gruszki, jagody, lub z nich zrezygnować, podobnie jak z dodatku kakao, wsypać wiórki kokosowe, rodzynki, żurawinę lub posiekane drobno orzechy, migdały. Dodatki można dowolnie modyfikować.
Ekspresowe ciasto z borówkami
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- lekko czubata łyżeczka kakao
- 3/4 szklanki cukru
- szklanka mleka lub maślanki
- duże opakowanie cukru z wanilią – 32g
- kilka kropel aromatu śmietankowego
- 250 g borówek
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Używam tortownicy o średnicy Ø 28 cm, ciasto jest niższe, można upiec je także w mniejszej tortownicy – 26 cm lub w formie 24 x 30 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski wsypuję suche składniki (bez kakao), mieszam i dodaję mokre, mieszam rózgą do połączenia składników. Gdy składniki się połączą wsypuję kakao i mieszam delikatnie łyżką – kakao nie musi do końca połączyć się z masą.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, wtykam równomiernie umyte i osuszone borówki.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Jeśli używacie mniejszej formy, ciasto może piec się nieco dłużej.
Gotowe i wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.
Smacznego:-)