CIASTO Z BORÓWKAMI

Ekspresowe ciasto z borówkami, bez miksera, które wykonasz w kilka chwil. Ciasto idealne na każdą okazję, proste, do popołudniowej kawy w sam raz. Jest puszyste, z owocami smakuje najlepiej.

Do ciasta możecie wrzucić inne owoce, np. truskawki, maliny, śliwki, jabłka, gruszki, jagody, lub z nich zrezygnować, podobnie jak z dodatku kakao, wsypać wiórki kokosowe, rodzynki, żurawinę lub posiekane drobno orzechy, migdały. Dodatki można dowolnie modyfikować.

Ekspresowe ciasto z borówkami


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • lekko czubata łyżeczka kakao
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mleka lub maślanki
  • duże opakowanie cukru z wanilią – 32g
  • kilka kropel aromatu śmietankowego
  • 250 g borówek

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Używam tortownicy o średnicy Ø 28 cm, ciasto jest niższe, można upiec je także w mniejszej tortownicy – 26 cm lub w formie 24 x 30 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski wsypuję suche składniki (bez kakao), mieszam i dodaję mokre, mieszam rózgą do połączenia składników. Gdy składniki się połączą wsypuję kakao i mieszam delikatnie łyżką – kakao nie musi do końca połączyć się z masą.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, wtykam równomiernie umyte i osuszone borówki.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez ok. 40 minut, do suchego patyczka. Jeśli używacie mniejszej formy, ciasto może piec się nieco dłużej.

Gotowe i wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

Smacznego:-)

Zobacz także:

Szybkie ciasto czekoladowe z żurawiną i jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.