Jeśli lubicie szybkie i proste ciasta w przygotowaniu, do którego możecie wrzucić dowolne owoce (nawet te mrożone, bez uprzedniego rozmrażania) to zapraszam po przepis. Bez miksera, proste składniki, cudny smak, puszyste i lekkie. Ciasto z brzoskwiniami (z puszki), które są dostępne cały rok, z pastą z wanilii, na maślance – rewelacyjne ciasto do kawy.
Ekspresowe ciasto z brzoskwiniami
SKŁADNIKI:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- szklanka maślanki
- duże opakowanie cukru z wanilią – 32g
- 1 łyżeczka pasty z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
- 4 połówki brzoskwiń z puszki, posiekanych w kostkę
- tortownica 23 cm lub forma 24 x 30 cm
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Używam tortownicy o średnicy 23 cm (lub nieco większej – ciasto będzie niższe). Można upiec je także w formie 24 x 30 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Do dużej miski dodaję suche składniki, mieszam, dodaję mokre składniki, mieszam rózgą do połączenia składników.
Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, układam i wtykam lekko posiekane brzoskwinie.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 45 minut, do suchego patyczka.
Pyszne ciasto:)
Dziękuję 😘
ależ pysznie wygląda to ciasto
Dziękuję 😘
Cudne:-)