Ekspresowe ciasto z brzoskwiniami

Jeśli lubicie szybkie i proste ciasta w przygotowaniu, do którego możecie wrzucić dowolne owoce (nawet te mrożone, bez uprzedniego rozmrażania) to zapraszam po przepis. Bez miksera, proste składniki, cudny smak, puszyste i lekkie. Ciasto z brzoskwiniami (z puszki), które są dostępne cały rok, z pastą z wanilii, na maślance – rewelacyjne ciasto do kawy.

Ekspresowe ciasto z brzoskwiniami

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • szklanka maślanki
  • duże opakowanie cukru z wanilią – 32g
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • 4 połówki brzoskwiń z puszki, posiekanych w kostkę
  • tortownica 23 cm lub forma 24 x 30 cm

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Używam tortownicy o średnicy 23 cm (lub nieco większej – ciasto będzie niższe). Można upiec je także w formie 24 x 30 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Do dużej miski dodaję suche składniki, mieszam, dodaję mokre składniki, mieszam rózgą do połączenia składników.

Tortownicę wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz a boki smaruję masłem, wlewam ciasto, układam i wtykam lekko posiekane brzoskwinie.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 45 minut, do suchego patyczka.

5 odpowiedzi do “Ekspresowe ciasto z brzoskwiniami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.