Niebanalne połączenie, a w efekcie wspaniały smak wilgotnego i kakaowego ciasta z dodatkiem wanilii i rodzynek. Coś wspaniałego, kto nie jadł niech wierzy! 😉 Czerwona fasola, z której powstało ciasto nie jest wyczuwalna, ale daje tę charakterystyczną wspaniałą wilgotność, którą ubóstwiam w ciastach. To ciasto bez dodatku mąki, proste, a cudne w smaku;)
Ekspresowe, bo wrzucam składniki do miski, blenduję i piekę;) To idealne ciasto, dla tych którzy nie lubią bądź nie mają czasu na długie przygotowania deseru. A jaki efekt! Zachęcam do wypróbowania ciasta z czerwonej fasoli, które w smaku przypomina klasyczne ciasto kakaowe lub brownie, ale bez czekolady ☺ Gotowe ciasto polewam domową polewą czekoladową (z masła, mleka, cukru pudru i kakao), dowolnie można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Brownie z czerwonej fasoli
SKŁADNIKI:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 2 dojrzałe banany
- 2 łyżki kakao
- ½ szklanki cukru trzcinowego, ew. białego drobnego
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- rodzynki – opakowanie 100 g
- 4 jajka M
- opakowanie proszku do pieczenia – 15 g
- opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, ew. kilka kropel aromatu waniliowego
PRZYGOTOWANIE:
- Fasolę odsączam z zalewy. Banany kroję w plasterki.
- Do dużej miski wrzucam wszystkie składniki oprócz rodzynek, miksuję na gładko. Dodaję rodzynki.
- Tortownicę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia.
- Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez blisko 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe.
- Dekoruję polewą. SMACZNEGO!
Zasmakuj Kuchni
Ślinka od rana cieknie 😗😗😍
Ohohoho widzę już to ciasto na swoim stoliku;)) super że bez mąki! Duży plus:)
A ja już jadłam- rewelacja:)
Pychaaaa polecam!!!!:))
Super! Smacznego 😋
Robię po raz czwarty..zawsze wychodzi mega!! Dziękuję za przepis. To zdecydowanie nasze rodzinne smaki. A fasoli nie czuć nic:)
Super 👍😊
Wyglada pysznie 😍. Chetnie przetestuje. Mam pytanie. Ile gramów proszku do pieczenia należy dodać do ciasta? Opakowania mają różną gramaturę.
Dziękuję, polecam 😉
Słuszna uwaga – u mnie opakowanie było 15 g.
Powodzenia! 😉