EKSPRESOWE CIASTO Z FASOLI BEZ MĄKI

Niebanalne połączenie, a w efekcie wspaniały smak wilgotnego i kakaowego ciasta z dodatkiem wanilii i rodzynek. Coś wspaniałego, kto nie jadł niech wierzy! 😉 Czerwona fasola, z której powstało ciasto nie jest wyczuwalna, ale daje tę charakterystyczną wspaniałą wilgotność, którą ubóstwiam w ciastach. To ciasto bez dodatku mąki, proste, a cudne w smaku;)

Ekspresowe, bo wrzucam składniki do miski, blenduję i piekę;) To idealne ciasto, dla tych którzy nie lubią bądź nie mają czasu na długie przygotowania deseru. A jaki efekt! Zachęcam do wypróbowania ciasta z czerwonej fasoli, które w smaku przypomina klasyczne ciasto kakaowe lub brownie, ale bez czekolady ☺ Gotowe ciasto polewam domową polewą czekoladową (z masła, mleka, cukru pudru i kakao), dowolnie można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

A! Jeszcze jedno, takie połączenie świetnie smakuje także gdy zamiast bakalii (tutaj chodzi o rodzynki) dodacie wiórki kokosowe, polecam bo jadłam 😉


SKŁADNIKI:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki cukru trzcinowego, ew. białego drobnego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • rodzynki – opakowanie 100 g
  • 4 jajka M
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, ew. kilka kropel aromatu waniliowego

PRZYGOTOWANIE:

  1. Fasolę odsączam z zalewy. Banany kroję w plasterki.
  2. Do dużej miski wrzucam wszystkie składniki oprócz rodzynek, miksuję na gładko. Dodaję rodzynki.
  3. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia.
  4. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez blisko 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe.
  5. Dekoruję polewą. SMACZNEGO!

Zasmakuj Kuchni

5 odpowiedzi do “EKSPRESOWE CIASTO Z FASOLI BEZ MĄKI”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.