Ekspresowe ciasto z fasoli bez mąki

Ciasto z fasoli bez dodatku mąki, z kilku podstawowych składników, które wykonasz w chwilę. Niebanalne połączenie, w efekcie wspaniały smak wilgotnego i kakaowego ciasta z dodatkiem wanilii i rodzynek. Czerwona fasola w cieście nie jest wyczuwalna, ale daje tę charakterystyczną wspaniałą wilgotność. Ekspresowe wykonanie – wrzucam składniki do miski, blenduję i piekę. To idealne ciasto dla zabieganych. Zachęcam do wypróbowania ciasta z czerwonej fasoli, które w smaku przypomina klasyczne ciasto kakaowe lub brownie, lecz bez czekolady. Gotowe ciasto polewam domową polewą czekoladową lub posypuję cukrem pudrem.

Brownie z czerwonej fasoli


SKŁADNIKI:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 100 g rodzynek
  • 4 średnie jajka
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią

PRZYGOTOWANIE:

Fasolę odsączam z zalewy. Banany kroję w plasterki.

Rodzynki zalewam wrzątkiem i odstawiam na 5 minut. Następnie odsączam je z nadmiaru wody i lekko suszę ręcznikiem papierowym.

Do dużej miski wrzucam wszystkie składniki (oprócz rodzynek), miksuję na gładko. Dodaję rodzynki.

Porady. Zamiast cukru trzcinowego możesz dodać zwykły, biały cukier. Zaś cukier z wanilią zastąpić kilkoma kroplami aromatu waniliowego lub śmietankowego.

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia.

Piekę w temp. 180 st. C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez blisko 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzam cienkim nożykiem czy ciasto jest gotowe.

Upieczone ciasto możesz od razu wyjąć z piekarnika.

Wystudzone ciasto z fasoli dekoruję polewą czekoladową.

Smacznego.

Zasmakuj Kuchni

11 odpowiedzi na “Ekspresowe ciasto z fasoli bez mąki”

  1. Robię po raz czwarty..zawsze wychodzi mega!! Dziękuję za przepis. To zdecydowanie nasze rodzinne smaki. A fasoli nie czuć nic:)

  2. Wyglada pysznie 😍. Chetnie przetestuje. Mam pytanie. Ile gramów proszku do pieczenia należy dodać do ciasta? Opakowania mają różną gramaturę.

    1. Dziękuję, polecam 😉

      Słuszna uwaga – u mnie opakowanie było 15 g.

      Powodzenia! 😉

    1. Dziękuję Basiu za komentarz, to bardzo ciekawy sposób na pominięcie cukru 🙂 Następnym razem wypróbuję!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *