Ekspresowe ciasto z fasoli bez mąki

Niebanalne połączenie, a w efekcie wspaniały smak wilgotnego i kakaowego ciasta z dodatkiem wanilii i rodzynek. Coś wspaniałego, kto nie jadł niech wierzy! 😉

Czerwona fasola, z której powstało ciasto nie jest wyczuwalna, ale daje tę charakterystyczną wspaniałą wilgotność, którą ubóstwiam w ciastach. To ciasto bez dodatku mąki, proste, a cudne w smaku;)

Ekspresowe, bo wrzucam składniki do miski, blenduję i piekę;) To idealne ciasto, dla tych którzy nie lubią bądź nie mają czasu na długie przygotowania deseru. A jaki efekt! Zachęcam do wypróbowania ciasta z czerwonej fasoli, które w smaku przypomina klasyczne ciasto kakaowe lub brownie, ale bez czekolady ☺ Gotowe ciasto polewam domową polewą czekoladową (z masła, mleka, cukru pudru i kakao), dowolnie można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

A! Jeszcze jedno, takie połączenie świetnie smakuje także gdy zamiast bakalii (tutaj chodzi o rodzynki) dodacie wiórki kokosowe, polecam bo jadłam 😉

Fantastyczne ciasto, koniec kropka, szczerze polecam, dziś zniknie do kawy:)

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 2 dojrzałe banany
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki cukru trzcinowego, ew. białego drobnego
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • rodzynki – opakowanie 100 g
  • 4 jajka M
  • opakowanie proszku do pieczenia
  • opakowanie cukru z prawdziwą wanilią, ew. kilka kropel aromatu waniliowego

Przygotowanie:

  1. Fasolę odsączam z zalewy. Banany kroję w plasterki.
  2. Do dużej miski wrzucam wszystkie składniki oprócz rodzynek, miksuję na gładko. Dodaję rodzynki.
  3. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładam papierem do pieczenia.
  4. Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez blisko 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzam cienkim nożem czy ciasto jest gotowe.
  5. Dekoruję polewą. SMACZNEGO!

Ten kawałek jest dla Ciebie 😉

5 odpowiedzi do “Ekspresowe ciasto z fasoli bez mąki”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.