Ekspresowe ciasto z porzeczkami

Porzeczki zostały po imprezie z deską serów do wina to nie mogło być inaczej bym ich do weekendowego ciasta nie wrzuciła! Takim ekspresowym ciastem bez miksera raczyliśmy się deserowo po grillu. Jest pyszne! Kwaskowe czerwone porzeczki świetnie komponują się z lekkim i puszystym jogurtowym ciastem. Szybkie ciacho na każdą okazję jak znalazł. Można wykorzystać wszelakie inne owoce, nawet mrożone, dodać wiórki kokosowe lub kakao. Koniecznie posypcie cukrem pudrem lub przygotujcie kruszonkę wg tego przepisu i posypcie przed pieczeniem. Dodatkowa słodycz i chrupkość jak znalazł! Smacznego ❤

Ekspresowe ciasto z porzeczkami na jogurcie

SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie cukru z wanilią lub cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka L
  • 150 g czerwonych porzeczek oczyszczonych z łodyżek
  • 1/2 szklanki mleka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru pudru plus cukier puder do posypania ciasta

Składniki mam w temp. pokojowej.

Przepis jest na formę o wymiarach 20 x 25 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Wszystkie składniki na ciasto mam w temp. pokojowej, umieszczam w misce i mieszam rózgą do połączenia.

Ciasto wlewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch wtykam porzeczki, posypuję równomiernie łyżeczką cukru pudru. Piekę na środkowej półce piekarnika przez 45 minut do suchego patyczka.

Ekspresowe jogurtowe ciasto z porzeczkami poleca się do kawy 😋

4 odpowiedzi na “Ekspresowe ciasto z porzeczkami”

Skomentuj Anka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *