Ekspresowy chleb z oliwkami

Ekspresowy chleb z mąki pszennej na drożdżach z posiekanymi czarnymi oliwkami – wspaniały, delikatny i pulchny! Taki, który zawsze i każdemu się uda! Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, odstawić na 30 minut i piec.  Łatwiej się nie da;) Chleb można upiec z dowolnymi ziarnami, dodać suszone pomidory, czosnek, mak, siemię lniane, itp. Nie smarowałam go na wierzchu jajkiem, ponieważ niczym go nie obsypywałam, jeśli jednak chcecie posypać go np. makiem lub słonecznikiem wcześniej posmarujcie surowy wierzch roztrzepanym jajkiem lub samym żółtkiem i posypcie czym chcecie.

Zniknął do śniadania posmarowany masłem, w dużym rodzinnym gronie, było super smacznie i domowo! Takie poranki kocham! 🙂

SKŁADNIKI:

  • 3 i 1/3 szklanki mąki
  • 1 i 1/3 szklanki letniej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • spora garść posiekanych czarnych oliwek, zielone też będą ok
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki masła roztopionego masła
  • bułka tarta i masło do wysmarowania formy lub papier do pieczenia

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie zawsze pojemność 250 ml.
Przepis jest na jedną keksówkę o wymiarach: 30 x 11 cm.


PRZYGOTOWANIE:

W większej misce rozcieram drożdże z cukrem, wlewam letnią wodę i mieszam do połączenia. Następnie dodaję przesianą mąkę, sól, ostudzone roztopione masło i posiekane oliwki.

Zagniatam ciasto, które klei się do rąk.

Przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką.

Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto na chlebek wyrośnie przez ten czas.

Następnie wkładam keksówkę z chlebem do piekarnika nagrzanego do temp. 200 st. C, wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 40 minut (grzanie góra plus dół).

Smacznego

Ekspresowy chleb z oliwkami


Inspiracja tutaj.

 

4 odpowiedzi na “Ekspresowy chleb z oliwkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *