EKSPRESOWY PLACEK ZE ŚLIWKAMI

Wyjątkowo proste w przygotowaniu ciasto lub placek z owocami różnymi, uniwersalny przepis, bez miksera. Prościej się nie da! Polecam przepis, bo słodkość wykonacie w kilka chwil, tak szybko też znika 😉 Placek ze śliwkami to szybki przepis na słodki dodatek do popołudniowej kawy, dobrego kakao lub aromatycznej herbaty, szczerze polecam.

Placek ze śliwkami


SKŁADNIKI:

  • 75 g mąki pszennej
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g masła, roztopionego i przestudzonego
  • 2 łyżki soku pomarańczowego (może być inny)
  • 50 g cukru
  • 3 duże śliwki posiekane w drobną kostkę
  • 2 jajka roztrzepane
  • cukier puder do oprószenia

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na tortownicę o średnicy 20 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia, zamykam obręcz, boki smaruję masłem.

W misce mieszam rózgą kuchenną roztrzepane jajka z wystudzonym masłem, dodaję sok. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do mokrych składników, dodaję cukier, mieszam krótko do połączenia składników. Posiekane śliwki wrzucam do ciasta, mieszam.

Piekarnik nagrzewam do temp. 175 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam tortownicę z ciastem na środkową półkę piekarnika i piekę 30-45 minut. Wystudzone gotowe posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 😉

6 odpowiedzi na “EKSPRESOWY PLACEK ZE ŚLIWKAMI”

    1. Jak najbardziej, należy je odsączyć z zalewy i drobno posiekać. Myślę, że szklanka wystarczy.
      Pozdrawiam

  1. Lubię takie proste i szybkie ciasta. Nie da się ich zepsuć. Dziękuję za inspiracje, zapisuje przepis.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.