Enchilada z kurczakiem

Enchilada (enchiladas, kuchnia meksykańska) z kurczakiem, ryżem i warzywami. Dużo się dzieje:) Faszerowane tortille zawinięte w rurkę, zapiekane z serem i sosem pomidorowym, dużo przypraw i smaku. Gotowe ruloniki układa się w naczyniu żaroodpornym, polewa sosem, posypuje serem i zapieka kilkanaście minut.

Enchilada z kurczakiem, ryżem i warzywami

Enchilada może powstać z farszem mięsnym, np. z kurczaka lub mięsa mielonego, owoców morza, jajek, z ziemniakami połączonymi z twarogiem. W internecie, na blogach można spotkać rozmaite przepisy, np. z dodatkiem pieczarek, oliwek, innych warzyw, nawet owoców (bananów), różnych sosów. Myślę, że każdy taki rulonik smakuje świetnie!

Enchilada z kurczakiem, czerwoną fasolą, papryką, kukurydzą i ryżem – pyszne aromatyczne, zapiekane danie, propozycja obiadowa lub na kolację.
Przepis zalazłam tutaj, modyfikując nieco składniki dania oraz sposób przygotowania, wszystko w zależności od ilości gości. Danie z pewnością zasługuje na powtórkę! Smacznego 🙂

SKŁADNIKI:

  • 12 dużych tortilli pszennych lub pełnoziarnistych (3 opak. po 4 sztuki)
  • 160 g ryżu
  • 900 g filetu z piersi kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 2 nieduże czerwone papryki
  • szklanka kukurydzy z puszki
  • szklanka czerwonej fasoli z puszki
  • 1 papryczka chili drobno posiekana
  • 400 g sera mozzarelli, wybrałam kulki przekrojone na pół
  • świeża kolendra – 1 doniczka
  • przyprawy do mięsa: 3 ząbki czosnku drobno posiekane, ostra i słodka papryka do smaku, 2,5 łyżeczki kminu rzymskiego, niecałe 2 łyżeczki wymieszanego suszonego oregano i bazylii

SKŁADNIKI NA SOS POMIDOROWY:

  • 500 g krojonych pomidorów z puszki
  • 3 niecałe łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • czubata łyżeczka suszonego oregano, niecała łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka cukru, sól, pieprz, suszona bazylia – do smaku
  • łyżka oliwy

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piersi z kurczaka myję, lekko osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w niedużą kostkę (ok. 2 cm kawałki). Układam w misce, polewam lekko olejem i przyprawiam masując dobrze mięso. Chwilę marynuję, odstawiam na bok.
  2. Przez ten czas gotuję ryż w osolonej wodzie do miękkości.
  3. Zamarynowane mięso obsmażam kilka minut na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju, ok. 2-3 łyżek. Następnie zdejmuję z ognia i odkładam na blat.
  4. Na innej patelni przesmażam na niewielkiej ilości oleju posiekaną cebulę wraz z pokrojoną w kosteczkę papryką.
  5. Do przesmażonej na patelni cebuli i papryki dodaję ugotowany ryż, odcedzoną kukurydzę i fasolę oraz podsmażone kawałki kurczaka, mieszam dokładnie.
  6. Kulki mozzarelli siekam na pół.
  7. Świeżą kolendrę myję, lekko osuszam, siekam (podobnie jak natkę).
  8. Przygotowanie sosu pomidorowego: w rondelku na łyżce oliwy podsmażam czosnek, chwilę podsmażam następnie dodaję krojone pomidory z puszki, koncentrat i wszystkie przyprawy. Sos mieszam i zagotowuję. Gotuję 8 minut, często mieszam.
  9. Składanie tortilli i pieczenie: Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C (bez termoobiegu, grzanie góra plus dół, wybieram środkową półkę piekarnika do pieczenia). Wyjmuję placki tortilli z opakowania, rozkładam kilka łyżek farszu, posypuję połową pokrojonych kulek mozzarelli i wrzucam kilka listków kolendry. Zawijam w ruloniki.
  10. Zwinięte tortille układam obok siebie w naczyniu żaroodpornym (łączeniem do dołu). Polewam sosem pomidorowym i drugą połową mozzarelli. Zapiekam 20 minut. Gotową enchiladę posypuję świeżą kolendrą i kawałkami chili (u mnie wyjątkowo w tym przepisie świeża rukola).

SMACZNEGO! 🙂

Enchilada z kurczakiem, ryżem i warzywami

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.