Fasolka szparagowa z ryżem w sosie sojowo-miodowym

Jeśli lubicie ryż i warzywa to polecam Wam wypróbowanie mojego kolejnego autorskiego dania na obiad. Dzięki połączeniu sosu sojowego ze słodkim miodem uzyskałam wykwintny słodko-słony smak. Smak, w którym zatapia się na końcu ryż z warzywami tworząc niesamowity posmak. Zwieńczeniem dania jest ser, który roztapia się na gorącym ryżu z fasolką. Możecie zrezygnować z pepperoni i zjeść obiad wege 😉 Spróbujcie sami 🙂

Składniki:

  • Pół szklanki ryżu
  • Pół szklanki soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Kilkanaście plasterków pepperoni, wg uznania
  • Spora garść fasolki szparagowej żółtej
  • Spora garść fasolki szparagowej zielonej
  • Łyżka oleju rzepakowego z chili
  • Pieprz, szczypta suszonej bazylii
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • Płaska łyżka masła

Przygotowanie:

W osolonej wodzie gotuję ryż z zieloną soczewicą do miękkości. Gdy się ugotuję dodaję płaską łyżkę masła.

Na łyżce oleju z chili podsmażam do miękkości obie fasolki, dodaję pokrojoną w piórka cebulę, czosnek pokrojony w cienkie plasterki, przyprawiam pieprzem.
Gdy składniki zmiękną i połączą się dodaję plasterki pepperoni.
2 łyżki sosu sojowego mieszam z miodem, dodaję do warzyw, duszę około 10 minut do połączenia składników.

Na talerzu układam ryż z soczewicą, warzywa, posypuję startym serem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.