Filet z czarniaka w lubczyku z zielonym groszkiem i kalafiorem

Czarniak to ryba z rodziny dorszowatych. Po obróbce jest mięsista i aromatyczna, pachnie delikatnie lubczykiem i masłem. Podaję ją z groszkiem i kalafiorem, także z puree ziemniaczano-chrzanowym, które dodaje charakteru takiemu daniu.

Ryba na obiad! 🙂 – soczysta w środku i chrupiąca z zewnątrz. Najlepsza!

Składniki:

  • 2 filety z czarniaka
  • 1,5 szklanki zielonego groszku
  • parę kwiatów kalafiora
  • sól, pieprz
  • słodka papryka
  • lubczyk
  • masło
  • masło klarowane
  • olej
  • mąka kukurydziana
  • bułka tarta

Przygotowanie:

Filety umyj, dopraw solą, pieprzem, lubczykiem i słodką papryką, obtocz w mące kukurydzianej wymieszaną także z solą, pieprzem, lubczykiem i papryką. Na patelni rozgrzej olej z masłem klarowanym. W osobnym garnuszku zagotuj wodę (tak, by przykryła dno), dodaj groszek i kalafior. Gdy będą miękkie dodaj łyżkę masła i łyżkę bułki tartej, wymieszaj do całkowitego połączenia i rozpuszczenia składników.

Przyprawionego czarniaka smaż na rumiano. Podawaj na talerzu ułożonym z groszku i kalafiora, skrop cytryną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *