Czarniak to ryba z rodziny dorszowatych. Po obróbce jest mięsista i aromatyczna, pachnie delikatnie lubczykiem i masłem. Podaję ją z groszkiem i kalafiorem, także z puree ziemniaczano-chrzanowym, które dodaje charakteru takiemu daniu.
Ryba na obiad! 🙂 – soczysta w środku i chrupiąca z zewnątrz. Najlepsza!
Składniki:
- 2 filety z czarniaka
- 1,5 szklanki zielonego groszku
- parę kwiatów kalafiora
- sól, pieprz
- słodka papryka
- lubczyk
- masło
- masło klarowane
- olej
- mąka kukurydziana
- bułka tarta
Przygotowanie:
Filety umyj, dopraw solą, pieprzem, lubczykiem i słodką papryką, obtocz w mące kukurydzianej wymieszaną także z solą, pieprzem, lubczykiem i papryką. Na patelni rozgrzej olej z masłem klarowanym. W osobnym garnuszku zagotuj wodę (tak, by przykryła dno), dodaj groszek i kalafior. Gdy będą miękkie dodaj łyżkę masła i łyżkę bułki tartej, wymieszaj do całkowitego połączenia i rozpuszczenia składników.
Przyprawionego czarniaka smaż na rumiano. Podawaj na talerzu ułożonym z groszku i kalafiora, skrop cytryną.