Filet z dorsza panierowany sezamem i migdałami z prażonym jabłkiem

To kolejny pomysł na rybę inną niż wszystkie. Jest słodkawa, a zarazem wytrawna ze względu na ilość pieprzu , soli i jabłka.

Można zastąpić tradycyjną rybkę takim rozwiązaniem i smakować ją w niedzielny obiad w gronie najbliższych. Podaję z krążkami jabłka, puree z ziemniaków i surówką z kiszonej kapusty z marchwią.

Składniki:

  • 4 filety dorsza
  • 1 jabłko
  • 2 małe jajka
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka miodu
  • Panierka:
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych
  • Sól, pieprz
  • 2 łyżki klarowanego masła

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewam masło. Umyte filety solę i pieprzę, moczę w roztrzepanych jajkach, obtaczam w panierce. Jabłko w skórce kroję w krążki i podsmażam na oliwie z oliwek wymieszaną z miodem.
Filety smażę na złoto, wykładam na ręcznik papierowy, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podaję.

Smacznego! 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.