Filety kurczaka zapiekane z serem i pomidorami

Dziś przedstawię Wam przepis na soczyste, ziołowe piersi kurczaka zapiekane z serem i pomidorami. Wspaniały dodatek do pieczonych ziemniaków, puree, wszelakich surówek czy sałat.

Żółty ser można zastąpić kozim serem, mozzarellą lub parmezanem a pomidora – papryką, pieczarkami lub krążkami cukinii. Będzie pysznie! Kto lubi piersi kurczaka, w wielu przyprawach, z dodatkami, zapiekane, soczyste niech wypróbuje ten sprawdzony przepis. Polecam!

Filety kurczaka zapiekane z serem i pomidorami

Do białego mięsa polecam mi.in.: takie surówki:

Surówka z cykorii i marchewki

Surówka z pora

SKŁADNIKI:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka – ok. 750 g
  • 1 pomidor
  • tarty żółty ser
  • przyprawy: oregano, lubczyk, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól, pieprz
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Mięso myję dokładnie w zimnej wodzie, osuszam na papierowym ręczniku.

Kroję wzdłuż dłuższej części dzięki czemu powstaje 6 kotletów, wkładam je w folię i rozbijam delikatnie tłuczkiem na równej grubości kotlety. Przyprawiam z obu stron. Układam w szklanej misce, polewam 2-3 łyżkami oliwy. Odstawiam pod przykryciem na całą noc do lodówki lub na kilka godzin.

Następnie na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy, przesmażam z obu stron kotlety aż zmienią kolor.

Piekarnik nagrzewam do temp. 190 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia, układam kotlety, piekę ok. 15 minut.

Podaję z pieczonymi ziemniakami młodymi i surówką. Smacznego!

Propozycja ziemniaków i warzyw do dania:

Puree z batatów i dyni

Warzywa pieczone

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.