Dziś przedstawię Wam przepis na soczyste, ziołowe piersi kurczaka zapiekane z serem i pomidorami. Wspaniały dodatek do pieczonych ziemniaków, puree, wszelakich surówek czy sałat.
Żółty ser można zastąpić kozim serem, mozzarellą lub parmezanem a pomidora – papryką, pieczarkami lub krążkami cukinii. Będzie pysznie! Kto lubi piersi kurczaka, w wielu przyprawach, z dodatkami, zapiekane, soczyste niech wypróbuje ten sprawdzony przepis. Polecam!
Filety kurczaka zapiekane z serem i pomidorami
Do białego mięsa polecam mi.in.: takie surówki:
SKŁADNIKI:
- 3 pojedyncze piersi z kurczaka – ok. 750 g
- 1 pomidor
- tarty żółty ser
- przyprawy: oregano, lubczyk, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól, pieprz
- oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Mięso myję dokładnie w zimnej wodzie, osuszam na papierowym ręczniku.
Kroję wzdłuż dłuższej części dzięki czemu powstaje 6 kotletów, wkładam je w folię i rozbijam delikatnie tłuczkiem na równej grubości kotlety. Przyprawiam z obu stron. Układam w szklanej misce, polewam 2-3 łyżkami oliwy. Odstawiam pod przykryciem na całą noc do lodówki lub na kilka godzin.
Następnie na patelni rozgrzewam niewielką ilość oliwy, przesmażam z obu stron kotlety aż zmienią kolor.
Piekarnik nagrzewam do temp. 190 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia, układam kotlety, piekę ok. 15 minut.
Podaję z pieczonymi ziemniakami młodymi i surówką. Smacznego!