Filety z mintaja smażone na chrupko

Mrożone filety z ryb można kupić w każdej chwili, całosezonowo. Wiadomo, że najlepsze są ryby świeże, ba! prosto od rybaka cudo, ale wiemy jak jest. Nie każdy ma czas i możliwości, by taką rybę na obiad mieć. Można kupić tuszki lub filety i także czerpać to co dobre.

Należy dobrze odmrozić i usmażyć takiego fileta.

Warto pamiętać, aby taka odmrożona ryba nie rozwalała się na patelni. W tym celu należy:

– posiadać dobrą, nie zniszczoną patelnię, inaczej ryba będzie przywierać  i przyklejać się;

– używać dobrego oleju lub masła klarowanego;

– rozmrozić rybę w lodówce, może nawet na sicie;

– odmrożoną rybę wyjętą z lodówki tuż przed smażeniem należy bardzo dobrze odcisnąć z wody i ułożyć dodatkowo na papierowym ręczniku.

Ja tak zawsze postępuje i moje smażone filety są pysznie chrupiące z zewnątrz, miękkie i soczyste w środku i co najważniejsze, nie rozpadają się.

Składniki:

  • 8 mrożonych filetów mintaja
  • około pół szklanki bułki tartej + 2 łyżki mąki do panierki
  • 2 duże jaja
  • sól, pieprz, majeranek
  • kilka plasterków cytryny
  • olej do smażenia lub masło klarowane
  • papierowy ręcznik

Przygotowanie:

Dobrze odmrożone, odciśnięte z nadmiaru wody i ułożone na ręczniku papierowym filety przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Na patelni dobrze rozgrzewamy tłuszcz, dzięki czemu panierka nie zostanie nam na patelni.

W talerzu roztrzepujemy jajka, doprawiamy jeszcze co nie co solą i pieprzem. W osobnym talerzu mieszamy bułkę tartą i mąkę. Gdyby zabrakło dodajcie, ja prawie zawsze robię “na oko” i wystarcza.

Smażcie na rumiano z obu stron. Możecie trochę przykręcić gaz, tak żeby się smażyło na średnim ogniu. Z jednej strony smażcie dłużej, a gdy przekręcicie na drugi bok nieco krócej.

Do tego ziemniaczki, ryż, kasza, surówka, buraczki, kapusta kiszona, plasterki cytrynki i obiad gotowy!

A jaki pyszny!;D

Smacznego rybnego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.