Fioletowe ziemniaki truflowe pieczone

Dziś zapraszam na fioletowe ziemniaki pieczone razem z jasnymi, dla kontrastu i smaku.

Przyprawiłam je niewielką ilością ziół prowansalskich, majeranku i soku z cytryny. Wszystko zapieczone razem z moim ulubionym dodatkiem – masłem, które dodatkowo nadaje pięknego maślanego aromatu ziemniakom.

Gotowe danie podaję ze świeżą natką, dodaję surówkę i kawałek mięsa. Danie wege? Dorzućcie posiekaną marchew, pasternak, por, kawałek dyni lub buraki, cebulę, zapieczcie, smakujcie pieczone i kolorowe warzywa, doprawcie słodką i ostrą papryką, ziołami, podajcie z kefirem lub mizerią, smacznego:)

Fioletowe ziemniaki truflowe

Ruszajcie na zakupy po fioletowe ziemniaki – oprócz pięknego i przyciągającego koloru mają masę antocyjanów, które mają właściwości przeciwnowotworowe, zawierają dużo potasu (więcej niż inne dostępne ziemniaki), mają działanie przeciwzapalne, korzystny wpływ na układ krążenia. Poza tym mogą obniżać ciśnienie krwi.

O ile jasnych ziemniaków nie trzeba obierać to fioletowe tak, mają twardą skórę. Na szczęście, po ich obraniu nie tracą wartości odżywczych. Na zdrowie!

Składniki:

  • 500 g fioletowych ziemniaków
  • 500 g ziemniaków
  • zioła prowansalskie, majeranek, sól, pieprz i łyżeczka soku z cytryny do smaku
  • opcjonalnie: suszony czosnek i ostra papryka do smaku
  • łyżka masła

Przygotowanie:

Fioletowe ziemniaki obieram, jest trochę przy tym wysiłku.

Jasne obieram lub nie, dziś obrałam. Kroję na ćwiartki, doprawiam do smaku, układam w naczyniu żaroodpornym.

Piekę w temp. 190 C grzaniem góra plus dół bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika przez około 40 minut – do miękkości, czas może się różnić w zależności od rodzaju i mocy piekarnika.

Po około 20 minutach pieczenia dodaję łyżkę masła, mieszam ziemniaki łyżką, tak by wmasować w nie masło i równo je rozprowadzić.

Podaję od razu. Smacznego:)

Jedna odpowiedź do “Fioletowe ziemniaki truflowe pieczone”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.