Fit placki owsiano-bananowe

Dziś przepis na szybkie i pyszne fit placuszki z kilku składników. Głównymi składnikami są płatki owsiane górskie i banany. Delikatne, mocno bananowe, rozpływające się w ustach gorące placuszki. Wspaniałe śniadanie na ciepło lub kolację na szybko!

Podaję je z domową niesłodzoną konfiturą z malin, akurat tak wyszło i wyszło smacznie 😉 Choć Mąż zdążył zabrać do pracy z powidłami, mmmm… 😉 Moje placki są odchudzone, nie zawierają wiele mąki, zero cukru, chyba że mówimy o naturalnym pochodzącym z dojrzałych owoców. Są fit i już! owsiano-bananowe smażone na niewielkiej ilości tłuszczu roślinnym.

Możecie doprawić je cynamonem tak jak ja lub z niego zrezygnować. Zamiast bananów tarte jabłka też mile widziane! Jest domowo i smacznie, fit – mi to pasuje, ja tak chcę 🙂

Jak zawsze szybko znikają, ja jestem przejęta smażeniem, w międzyczasie znikają, więc nie zdążyłam policzyć ile wychodzi z ciasta placuszków, ale na oko mogło być koło 12-14 placuszków.

Składniki:

  • 100 g płatków owsianych górskich
  • 2 rozgniecione drobniutko widelcem banany
  • 2 jajka
  • 50 g mąki pszennej
  • szczypta cynamonu do smaku
  • tłuszcz do smażenia, niewiele

Przygotowanie:

W misce mieszam wszystkie składniki, najpierw suche, potem dodaję mokre składniki. Łyżką nakładam porcję ciasta i smażę placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron po około 2 minuty. Odsączam na papierowym ręczniku i zajadamy się całą rodziną z malinową konfiturą! 🙂

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.