Dziś przepis na szybkie i pyszne fit placuszki z kilku składników. Głównymi składnikami są płatki owsiane górskie i banany. Delikatne, mocno bananowe, rozpływające się w ustach gorące placuszki. Wspaniałe śniadanie na ciepło lub kolację na szybko!
Podaję je z domową niesłodzoną konfiturą z malin, akurat tak wyszło i wyszło smacznie 😉 Choć Mąż zdążył zabrać do pracy z powidłami, mmmm… 😉 Moje placki są odchudzone, nie zawierają wiele mąki, zero cukru, chyba że mówimy o naturalnym pochodzącym z dojrzałych owoców. Są fit i już! owsiano-bananowe smażone na niewielkiej ilości tłuszczu roślinnym.
Możecie doprawić je cynamonem tak jak ja lub z niego zrezygnować. Zamiast bananów tarte jabłka też mile widziane! Jest domowo i smacznie, fit – mi to pasuje, ja tak chcę 🙂
Jak zawsze szybko znikają, ja jestem przejęta smażeniem, w międzyczasie znikają, więc nie zdążyłam policzyć ile wychodzi z ciasta placuszków, ale na oko mogło być koło 12-14 placuszków.
Składniki:
- 100 g płatków owsianych górskich
- 2 rozgniecione drobniutko widelcem banany
- 2 jajka
- 50 g mąki pszennej
- szczypta cynamonu do smaku
- tłuszcz do smażenia, niewiele
Przygotowanie:
W misce mieszam wszystkie składniki, najpierw suche, potem dodaję mokre składniki. Łyżką nakładam porcję ciasta i smażę placuszki na rozgrzanym oleju z obu stron po około 2 minuty. Odsączam na papierowym ręczniku i zajadamy się całą rodziną z malinową konfiturą! 🙂