Focaccia

Pyszna i prosta w przygotowaniu focaccia, którą wykonasz z kilku podstawowych i łatwo dostępnych składników. Włoski chlebek z dodatkami oliwek i pomidorków koktajlowych to moja propozycja na śniadanie, kolację lub dodatek do sałatek oraz potraw z grilla podczas imprezy. Smakuje podana zarówno na ciepło lub zimno. Focaccię przygotujesz także z dodatkiem gruboziarnistej soli i suszonych pomidorów oraz – zamiast rozmarynu – aromatycznej szałwii. Focaccię warto pokroić w paski lub kwadraty. Taki płaski chlebek maczany w delikatnej oliwie lub oliwie smakowej smakuje świetnie.

Focaccia


SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 400 g mąki pszennej tortowej lub włoskiej typ 00
  • 250 ml ciepłej wody
  • 8 g suchych drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 2 łyżki oliwy

DODATKI:

  • 6 pomidorków koktajlowych
  • garść zielonych lub czarnych oliwek
  • płaska łyżeczka suszonego rozmarynu lub 1 gałązka świeżego
  • 5 łyżek oliwy + 1 łyżka wody

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki sypkie połącz w głębszej misce, dodaj olej i wodę, mieszaj krótko łyżką, następnie rękoma wyrób elastyczne ciasto odchodzące od dłoni. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Możesz je wstawić do lekko nagrzanego piekarnika, np. do temp. 30 st. C, nie wyższej.

Po tym czasie ciasto przełóż do większej, prostokątnej formy wysmarowanej 3 łyżkami delikatnej oliwy. Rozciągnij dobrze ciasto, tak by wypełniło formę. Ciasto odstaw na 40 minut.

Następnie porób w cieście wgłębienia palcami. Posyp rozmarynem, polej 2 łyżkami oliwy wymieszanymi z 1 łyżką wody. Focaccia, po upieczeniu nabierze ładnego, złotego koloru.

Pomidorki przekrój na pół i powtykaj je w ciasto tak jak na zdjęciu poniżej. Także posiekane na plasterki zielone oliwki.

Piekarnik nagrzej do temp. 200 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu (z termoobiegiem temp. 190 st. C).
Focaccię piecz przez około 25 minut do ładnego, złotego koloru. Od razu wyjmij z piekarnika, po wystudzeniu możesz dodatkowo przed podaniem skropić ją oliwą, nawet smakową.

Smacznego

Zasmakuj Kuchni

2 odpowiedzi na “Focaccia”

  1. Wczoraj zrobiłam- pyszne ciasto! Focaccia godna polecenia.
    Dziękuję p. Aniu za kolejną inspiracje na weekend na stół:) dla bliskich.
    Pozdrawiam
    Iwona

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *