Francuskie ciasteczka orzechowe z polewą czekoladową

Ciasteczka francuskie rogale to bardzo szybka i prosta w przygotowaniu słodkość. Rozpływają się w ustach, faszerowane masą orzechową z kawałkami orzeszków firmy Helio, dodatkowo z polewą czekoladową Helio. Rozpusta! Wyglądają pięknie, smakują obłędnie! A takie proste w przygotowaniu 🙂

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka łyżek masła orzechowego z kawałkami orzeszków Helio
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej Helio 100 g
  • 1 małe jajko

Przygotowanie:

Ciasto rozkładamy na blacie, przekrawamy wzdłuż dłuższej części na pół. Z ciasta kroimy trójkąty.

Każdy kawałek smarujemy masłem orzechowym Helio, zwijamy od szerszego boku do węższego, zwijamy na kształt rogalika, smarujemy roztrzepanym jajkiem, najlepiej pędzelkiem.

Pieczemy w temp. 190 C przez minut. Pieczemy grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu.

Polewę czekoladową Helio rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu, polewamy lekko ostudzone rogaliki. Szybkie francuskie ciasteczka rogaliki gotowe!

 

Do moich rogalików wykorzystałam polewę i dekorację mleczną Helio

 

oraz masę orzechową z kawałkami orzeszków:

Wyjątkowy smak!

2 odpowiedzi do “Francuskie ciasteczka orzechowe z polewą czekoladową”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.