Francuskie orzechowe rogaliki

Francuskie rogaliki faszerowane masłem orzechowym. W domu do tej pory pięknie unosi się orzechowy aromat ciasteczek.

Rozpływają się w ustach, dodatkowo polane czekoladą i posypane chrupiącymi posiekanymi orzechami laskowymi Helio. Polecam! 🙂

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka łyżek dobrego masła orzechowego (dobrego oznacza, że w składzie mamy jedynie orzechy arachidowe)
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • prażone orzechy laskowe Helio do posypania
  • 1 małe jajko

Przygotowanie:

Ciasto rozkładamy na blacie, przekrawamy wzdłuż dłuższej części na pół. Z ciasta kroimy trójkąty.

Każdy kawałek smarujemy masłem orzechowym, zwijamy od dłuższego boku do węższego, smarujemy roztrzepanym jajkiem, najlepiej pędzelkiem.

Pieczemy w temp. 190 C przez minut. Pieczemy grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy lekko ostudzone rogaliki i od razu posypujemy posiekanymi drobno orzechami, by się przykleiły i zastygły razem z czekoladą.

Do moich rogalików wykorzystałam chrupiące orzechy laskowe Helio

Smacznego! 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.