Francuskie pikantne kokardki w siemieniu lnianym

Ciasto francuskie przydało się i w tej przekąsce. Szybka i smaczna przekąska do pochrupania z dowolnymi dipami.

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 cebula
  • kilka plastrów kiełbasy żywieckiej (lub innej podsuszanej)
  • pół szklanki żółtego startego sera
  • 3 łyżki fety
  • 4 łyżki sosu pomidorowego plus połowa papryczki chili
  • sól, pieprz
  • jajko
  • siemię lniane mielone

Przygotowanie:

Ciasto francuskie rozłóż na blacie lub stolnicy. Posmaruj je sosem pikantnym pomidorowym wymieszanym z fetą, połóż cebulkę pokrojoną w cienkie piórka, pepperoni, starty ser, posyp przyprawami. Wysmarowany placek pokrój w nieduże kwadraty, zwiń na przemian rogi (róg dolny prawy z górnym lewym i drugą stronę podobnie na krzyż). Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp siemieniem. Piecz w temp. 200C około 15-20 minut do momentu, gdy ładnie się zarumienią.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.