Francuskie ślimaczki twarogowe z żurawiną

Szybka w wykonaniu przystawka, która dobrze smakuje i ładnie się prezentuje na stole. Gdy zapraszam znajomych często wykorzystuje ciasto francuskie, oszczędzam czas, a ciasto mogę dowolnie faszerować, nadawać mu fantazyjny kształt. I to mi się najbardziej podoba 🙂

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 6 łyżek pomidorów krojonych z puszki
  • 1,5 łyżki żurawiny
  • 6 dużych plastrów salami
  • 1 mała cebula pokrojona w piórka
  • Sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie:

Rozkładamy ciasto na blacie, smarujemy farszem, czyli wymieszanym twarogiem, pomidorami i żurawiną. Układamy plastry salami i piórka cebuli. Przyprawiamy, zwijamy w rulon i kroimy w talarki.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp. 180C około 15-20 min. do złocistego koloru krążków.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.