Szybka w wykonaniu przystawka, która dobrze smakuje i ładnie się prezentuje na stole. Gdy zapraszam znajomych często wykorzystuje ciasto francuskie, oszczędzam czas, a ciasto mogę dowolnie faszerować, nadawać mu fantazyjny kształt. I to mi się najbardziej podoba 🙂
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 100 g twarogu półtłustego
- 6 łyżek pomidorów krojonych z puszki
- 1,5 łyżki żurawiny
- 6 dużych plastrów salami
- 1 mała cebula pokrojona w piórka
- Sól, pieprz, papryka ostra
Przygotowanie:
Rozkładamy ciasto na blacie, smarujemy farszem, czyli wymieszanym twarogiem, pomidorami i żurawiną. Układamy plastry salami i piórka cebuli. Przyprawiamy, zwijamy w rulon i kroimy w talarki.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temp. 180C około 15-20 min. do złocistego koloru krążków.