Francuskie wytrawne ciasteczka z kapustą i pieczarkami

Przekąska na ciepło lub na zimno. Aromatyczne lekko chrupiące ciasto z wyrazistym farszem.

Składniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • kapusta kiszona 400 g
  • pieczarki 500 g
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • przyprawy: vegeta natur, pieprz, sól, papryka słodka i ostra – wg uznania
  • siemię lniane do posypania wierzchu
  • klarowane masło

Przygotowanie:

Kapustę przepłucz kilkakrotnie, pokrój w kostkę, gotuj we wrzątku do miękkości, następnie dobrze odciśnij i przełóż do miski.

Cebulę drobno posiekaj, smaż na klarowanym maśle do zeszklenia, następnie dodaj również drobno posiekane umyte pieczarki (nie musisz ich obierać, po prostu dobrze je wyszoruj).

Gdy cebula z pieczarkami będzie miękka dodaj wcześniej przygotowaną i posiekaną kapustę. Przypraw i smaż kilka minut do połączenia składników.

Rozwałkuj lekko ciasto, pokrój na niewielkie trójkąty. Na każdego z nich nałóż odpowiednią ilość farszu, posyp ostrą papryką, zlep. Posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp ziarnami siemienia lnianego.

Piecz aż rożki z zewnątrz się zrumienią.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.