Francuskie zawijasy z szynką i pieczarkami

Dziś znów w biegu, na szybko, na jednej nodze. Przekąska z ulubionymi dodatkami, w dowolnym kształcie, szybka i prosta. Brzmi smacznie i kusząco? Cieszę się:) Do tego aromatyczny ser i lubczyk…

Szybka w przygotowaniu przekąska, która zasmakuje na ciepło i na zimno. Idealna przystawka, farsze dowolne, choć dziś padło na szynkę i pieczarki. Dodatki? Koncentrat pomidorowy (zamienne passata, ketchup, przetarte świeże pomidory), parmezan, siemię lniane i mak – możecie użyć także ziaren słonecznika, czarnuszki, sezamu czy nasion chia.

Takie przekąski zawsze smakują, możemy nadawać im dowolne kształty, cieszą także oko. Podaję je z domowymi dipami, np. pomidorowym, ajwarem lub czosnkowo-koperkowym.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • kilka plasterków szynki
  • 3 pieczarki
  • tarty parmezan
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy mielone: lubczyk, ostra i słodka papryka
  • 1 małe jajko
  • siemię lniane i mak do posypania

Przygotowanie:

  1. Ciasto rozkładamy na blacie, smarujemy koncentratem, posypujemy serem i przyprawami.
  2. Układamy plasterki szynki oraz równomiernie umyte i starte na tarce o dużych oczkach pieczarki, zwijamy wzdłuż dłuższego boku (choć tu dowolność).
  3. Smarujemy powstały rulon roztrzepanym jajkiem i posypujemy siemieniem i makiem, kroimy w niezbyt grube lekko skośne talarki/plasterki.
  4. Pieczemy na papierze do pieczenia na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu w temp. 190 C przez około 15 minut. Zawijasy mają się ładnie zarumienić.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.