Frittata z szynką i fetą

Frittata to danie kuchni włoskiej. Ten pyszny i sycący omlet w wersji wytrawnej podasz na ciepłe śniadanie dla całej rodziny. Mój przepis na frittatę jest z szynką, fetą i papryką. Frittata to idealna propozycja na śniadanie lub kolację. Najlepiej smakuje gorąca, prosto z patelni. Dodatkowymi składnikami mojej frittaty są tarty żółty ser, por oraz czosnek, które idealnie podkreślają smak całego dania. Frittata to pyszne połączenie jajek z dowolnymi dodatkami, serami, warzywami, wędlinami.. Możesz ją przygotować na wiele sposobów, wedle upodobań, łączyć smaki, warzywa i przyprawy. Frittatę można usmażyć na patelni lub upiec w piekarniku. Do mojej frittaty pasować będzie także garść świeżego szpinaku oraz trzy posiekane drobno suszone pomidory. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na frittatę z szynką i fetą, w którym paprykę z powodzeniem zastąpisz kilkoma pomidorkami koktajlowymi. Poniżej dokładny opis przygotowania oraz kilka porad. Gotowe danie posyp świeżymi ziołami: natką, szczypiorkiem, rukolą, kolendrą, a nawet koperkiem lub bazylią.

Frittata z szynką i fetą


SKŁADNIKI:

  •  5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 130 g szynki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 65 g tartego żółtego sera
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ czerwonej papryki – 120 g
  • 140 g fety
  • kawałek pora – jasna część – 35 g
  • sól, pieprz
  • łyżeczka masła klarowanego

PRZYGOTOWANIE:

Umytego pora kroję wzdłuż na cztery i siekam w drobną kostkę.

Ser ścieram na tarce o dużych oczkach. Potrzebujesz około 65 g tartego sera. Żółty ser możesz zastąpić parmezanem, bursztynem, cheddarem, grana padano..

Połowę czerwonej papryki kroję w kosteczkę.

Porada. Możesz zastąpić ją garścią posiekanych na cztery pomidorków koktajlowych lub papryką żółtą bądź zieloną.

Obrany ząbek czosnku przeciskam przez praskę.

Do miseczki wbijam 5 dużych jajek, solę i pieprzę, najlepiej świeżo zmielonym pieprzem. Czarny pieprz możesz zastąpić kolorowym, a nawet pieprzem cytrynowym. Dodatkowo możesz przyprawić jajka większą szczyptą słodkiej i ostrej papryki oraz oregano.

Do jajek dodaję tarty żółty ser, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, 2 łyżki mleka oraz 2 łyżki posiekanego szczypiorku. Całość mieszam do połączenia.

Porady. Jeśli nie masz mleka możesz go w ostateczności zastąpić śmietanką 12%, 18%, a nawet śmietanką 30%. Zamiast szczypioru można dodać posiekany koperek lub natkę, w tej samej ilości – dwóch łyżek.

Szynkę oraz fetę kroję w niewielkiej wielkości kostkę.

Na łyżeczce masła klarowanego podsmażam posiekanego pora wraz z papryką.

Gdy por lekko się zeszkli a papryka delikatnie zmięknie wlewam mieszankę jajek z serem, mlekiem, czosnkiem i szczypiorkiem. Całość posypuję równomierni kawałkami szynki.

Frittatę smażę na małej mocy palnika pod przykryciem przez kilka minut. Gdy jajka lekko się zetną (szczególnie na brzegach) dodaj posiekaną fetę. Rozrzucam ją równomiernie na daniu.

Całe danie duszę na niewielkiej mocy palnika pod przykryciem.

Usmażoną frittatę podawaj udekorowaną świeżymi ziołami, szczególnie natką, bazylią, rukolą, szczypiorkiem, kolendrą. Zioła nadadzą dodatkowego smaku i aromatu gorącemu daniu.

Frittatę zajadaj samą lub z grzankami maślanymi albo chrupiącą bagietką.

Smacznego.

5 odpowiedzi na “Frittata z szynką i fetą”

  1. Już robimy! Tylko nie mam pora i papryki. Może być cebulka? Dam pomidorki za Pani radą:)
    Pozdrawiam

Skomentuj Helka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.