Frittata

Frittata to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu danie z masy jajecznej z dodatkiem wszelakich warzyw, wędlin, serów. Możesz do niej dodać świeże warzywa, konserwowe lub mrożone. Frittata świetnie smakuje w wersji z suszonymi pomidorami, serem feta i oliwkami. Tytanowa patelnia sprawdziła się tu idealnie 😉

Frittata


SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 40 g startego sera, np. parmezanu, grana padano, żółtego
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 6 różyczek brokułów – u mnie mrożony
  • garść żółtej fasolki – u mnie mrożona (posiekana na nieduże kawałki)
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • do podania: posiekany szczypior lub koperek

PRZYGOTOWANIE:

Jajka roztrzepuję widelcem z mlekiem w misce, solę i pieprzę. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na nim brokuły oraz fasolkę. Gdy lekko zmiękną dodaję pomidorki posiekane na cztery. Podsmażam kilka minut, często mieszam.

Gotową masę jajeczną wylewam na warzywa z patelni, przykrywam pokrywką i smażę tak frittatę przez 8 minut.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Frittatę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 10 minut.

Podaję gorącą posypaną posiekanym szczypiorem lub koperkiem.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.