Frittata to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu danie z masy jajecznej z dodatkiem wszelakich warzyw, wędlin, serów. Możesz do niej dodać świeże warzywa, konserwowe lub mrożone. Frittata świetnie smakuje w wersji z suszonymi pomidorami, serem feta i oliwkami. Tytanowa patelnia sprawdziła się tu idealnie 😉
Frittata
SKŁADNIKI:
- 5 jajek
- 2 łyżki mleka
- 40 g startego sera, np. parmezanu, grana padano, żółtego
- 6 pomidorków koktajlowych
- 6 różyczek brokułów – u mnie mrożony
- garść żółtej fasolki – u mnie mrożona (posiekana na nieduże kawałki)
- łyżka masła klarowanego
- sól, pieprz
- do podania: posiekany szczypior lub koperek
PRZYGOTOWANIE:
Jajka roztrzepuję widelcem z mlekiem w misce, solę i pieprzę. Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na nim brokuły oraz fasolkę. Gdy lekko zmiękną dodaję pomidorki posiekane na cztery. Podsmażam kilka minut, często mieszam.
Gotową masę jajeczną wylewam na warzywa z patelni, przykrywam pokrywką i smażę tak frittatę przez 8 minut.
Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Frittatę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 10 minut.
Podaję gorącą posypaną posiekanym szczypiorem lub koperkiem.
Smacznego 😉