Frittata

Frittata to pyszne i bardzo proste w przygotowaniu danie z masy jajecznej z dodatkiem wszelakich warzyw, wędlin, serów. To włoska potrawa podobna nieco do omletu. Przedstawiam Ci mój sprawdzony przepis na frittatę z dodatkiem mrożonych warzyw, pomidorków koktajlowych oraz parmezanu. To świetna propozycja na ciepłe, rodzinne śniadanie. Wystarczy kilka chwil, by otrzymać pyszny, ciepły posiłek.

Frittatę wstępnie podsmażam na patelni, po czym zapiekam w piekarniku.

Do domowej frittaty możesz dodać świeże warzywa, konserwowe lub mrożone, kiełbasę, ulubioną wędlinę, sery. Frittata świetnie smakuje w wersji z suszonymi pomidorami, serem feta i oliwkami. Jeśli lubisz dania z jajkami na ciepło, polecam Ci mój sprawdzony przepis na szakszukę, czyli jajka w sosie pomidorowym z papryką.

Tytanowa patelnia wykorzystana do przygotowania domowej frittaty sprawdziła się tu idealnie, m.in. ze względu na możliwość włożenia patelni do piekarnika.

Frittata


SKŁADNIKI:

  • 5 jajek
  • 2 łyżki mleka
  • 40 g startego sera, np. parmezanu, grana padano
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • spora garść mrożonej marchewki z groszkiem
  • 6 różyczek brokułów
  • garść żółtej fasolki
  • łyżka masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • do podania: posiekany szczypior lub koperek

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wbijam całe jajka, wlewam mleko. Roztrzepuję widelcem, solę i pieprzę. Dodaję tarty ser. Najbardziej polecam parmezan, lecz żółty ser tarty też będzie pasował.

Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na nim mrożone warzywa, tj.: brokuły, posiekaną na mniejsze kawałki fasolkę oraz marchewkę z groszkiem. Gdy lekko zmiękną dodaję pomidorki koktajlowe (lub cherry) posiekane na cztery. Warzywa podsmażam kilka minut, często mieszam.

Żółtą fasolkę możesz zastąpić zieloną fasolką szparagową.

Gotową masę jajeczną wylewam na warzywa z patelni, przykrywam pokrywką i smażę tak frittatę przez 8 minut.

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Frittatę wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 10 minut.

Podaję gorącą posypaną posiekanym szczypiorem lub koperkiem.

Smacznego.

2 odpowiedzi do “Frittata”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.