Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa to bardzo prosty i szybki dodatek do deserów wszelakich, racuchów, gofrów, naleśników, lodów, twarożku. Pasuje do kanapek czy tostów podanych na słodko. Możesz dodać do niej trochę ulubionego likieru albo aromatycznych przypraw, np. cynamonu, imbiru, kardamonu. Podstawowa frużelina to tylko 3 składniki: owoce, cukier i mąka ziemniaczana, którą możesz zastąpić środkiem żelującym pochodzenia roślinnego – agar lub zwykłą żelatyną. Frużelina ozdobi wypieki, torty, serniki, babeczki. Przygotujesz ją przez cały rok, z łatwo dostępnych składników, zarówno ze świeżych jak i mrożonych owoców.

SKŁADNIKI:

  • 450 g mrożonych wiśni
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, z lekką górką – 18 g

PRZYGOTOWANIE:

Do garnuszka wsypuję zamrożone wiśnie, zasypuję cukrem i cukrem z wanilią.

Gotuję na lekko średnim ogniu przez 13 minut. Gotuję je pod lekko uchyloną pokrywką, często mieszam. Jeśli chcesz możesz zrezygnować z cukru z wanilią, jednak dla mnie to dodatkowy aromat dla słodkiego sosu owocowego. Dodatek szczypty cynamonu lub imbiru też będzie ciekawy.

Wiśnie gotuję 13 minut.

Gdy cukier się rozpuści a wiśnie rozmrożą odlewam do miseczki powstały sok. Dodaję 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i mieszam energicznie rózgą kuchenną do rozpuszczenia.

Dodaję do wiśni w garnuszku i energicznie mieszam gotując jeszcze chwilę. Frużelina gotowa.

Możesz przygotować więcej frużeliny i zamknąć ją w słoikach, trzymać w lodówce.

Smacznego.

4 odpowiedzi na “Frużelina wiśniowa”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.