GALETTE Z OWOCAMI

Galette z owocami to jeden z prostszych deserów, który idealnie nadaje się na letnie dni z nadzieniem sezonowych i świeżych owoców. Banalna w przygotowaniu tarta, do której nie potrzebujesz formy a nierówny wygląd brzegów jest wręcz wymagany. Tarta rustykalna z morelami, śliwkami i truskawkami to świetny pomysł na szybki deser z kruchego ciasta z dodatkiem owoców.

Galette z truskawkami, morelami i śliwkami


SKŁADNIKI:

  • 2 i ½ szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki bardzo zimnej wody
  • 100 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru pudru
  • dodatkowo: 1 żółtko do wysmarowania brzegów tarty

OWOCE W SYROPIE:

  • 400 g owoców, u mnie mix: posiekane morele, śliwki i truskawki, mogą być maliny, jagody, jabłka, gruszki
  • 3 łyżki miodu
  • 2 czubate łyżeczki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią lub cukru waniliowego
  • opcja: 4 truskawki posiekane oraz kilka listów świeżej mięty do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam mąkę ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Zimne masło siekam nożem na mniejsze kawałki, dodaję do mieszanki mąki z cukrem, siekam nożem. Dodaję 2 żółtka oraz bardzo zimną wodę, szybko zagniatam ciasto. Na początku powstaje jakby kruszonka, jednak po chwili otrzymasz połączone ciasto, które uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. Ciasto odłóż na 35 minut do lodówki.

Po 30 minutach chłodzenia ciasta umyj owoce, wypestkuj i posiekaj na nieduże kawałki.

Owoce wkładam do miski, dodaję miód, cukier z wanilią oraz mąkę kukurydzianą, mieszam do połączenia, odstawiam na bok.

Ciasto wyjmuję z lodówki i rozwałkowuję na okrąg pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia lub na stolnicy. Ciasto układam na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek wykładam owoce zostawiając wolne brzegi ciasta, które następnie zawijam na owoce, do środka. Brzegi smaruję żółtkiem, robię to pędzelkiem.

Piekarnik nagrzewam do temp. 190 st. C, grzanie góra + dół, bez termoobiegu.

Tak przygotowane ciasto wkładam na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 35 minut.

Na wystudzone ciasto układam posiekane truskawki i posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 😉

Zasmakuj Kuchni

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.