Hiszpańskie gazpacho z surowych pomidorów, ogórków i papryki to świetny chłodnik na upalne dni. Dodatkiem jest białe pieczywo, czosnek oraz ocet winny. Prosty w przygotowaniu, z kilku świeżych składników, orzeźwiający, pyszny. Gazpacho możesz przygotować wcześniej i trzymać w lodówce, podać gdy przyjdą goście. To pyszny warzywny chłodnik, który idealnie smakuje podany na zimno w ciągu dnia. To także super pomysł na płynną i zdrową przekąskę. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na hiszpańskie gazpacho.
Gazpacho
SKŁADNIKI:
- 1 kg pomidorów – około 6 dużych sztuk
- 5 ogórków gruntowych
- 2 czerwone papryki
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 kromki jasnego pieczywa, np. bułeczki paryskiej, ciabatty
- łyżka soku z cytryny
- łyżka oliwy
- łyżka octu winnego
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie chłodnika zaczynam od umycia wszystkich warzyw.
Pomidory myję, układam w misce i sparzam wrzątkiem, po to by obrać je ze skórki.
Ogórki obieram, kroję w kostce. Układam je w miseczce, solę i odstawiam na 10 minut, by puściły sok.
Paprykę kroję w kostkę.
Czosnek obieram i siekam na cztery lub na pół. Obraną czerwoną cebulę kroję w kostkę.
Pomidory obieram ze skórki, pozbawiam szypułek i kroję w kostkę.
Jeśli masz już pokrojone wszystkie warzywa, odłóż kilka kosteczek z każdego rodzaju do dekoracji.
Wszystkie warzywa umieszczam w misie blendera lub dużym garnku. Ogórki odciskam z nadmiaru soku.
Wszystkie składniki na gazpacho miksuję na gładki mus. Wlewam po łyżce soku z cytryny, oliwy oraz octu winnego, mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Cytrynę możesz zastąpić limonką, w tej samej ilości.
Na koniec dodaję dwie lub trzy kromki jasnego pieczywa (np. bułeczki), miksuję ponownie.
Gazpacho po zmiksowaniu próbuję, w razie potrzeby doprawiam solą, pieprzem oraz octem winnym.
Gazpacho przelewam do szklanek lub miseczek. Przechowuję pod przykryciem w lodówce.
Przed podaniem gazpacho udekoruj posiekanymi świeżymi warzywami użytymi w przepisie, tj. pomidorami, ogórkami, czerwoną cebulą oraz papryką. Całość możesz skropić oliwą, udekorować świeżą bazylią i posiekaną fetą.
Smacznego
Zasmakuj Kuchni
Super przepis, chłodnik bardzo smaczny. Dokładny opis, dziękuję;)
Miło mi 😊
Napewno zrobię:) czekałam na taki fajny letni przepis i inspiracje.
Dziękuję
😋👍
Rewelacja, chłodzi od dwóch dni 😋👌👌