GNOCCHI

Sprawdzony i prosty przepis na kluseczki gnocchi, które przygotujecie przez cały rok, z łatwo dostępnych składników. Charakterystyczne w wyglądzie gnocchi smakują z sosami na ciepło, np. pomidorowym, serowym, szpinakowym, podane do mięsa lub warzyw, z leczo lub ot tak z masełkiem i cukrem. Kluseczki gnocchi smakują idealnie podane z pesto lub z tartą mozzarellą (albo parmezanem), roztopionym masełkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Domowe gnocchi


SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 średnie jajko
  • ok. 2 szklanek mąki pszennej
  • większa szczypta soli

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Ilość dodanej mąki zależy od tego jak mączystych ziemniaków użyjecie.
Oprócz składników potrzebować będziesz stolnicy, trochę mąki do podsypywania i ewentualnie praskę do ziemniaków (choć ziemniaki można utłuc także zwykłym tłuczkiem).


PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki dobrze szoruję, gotuję w mundurkach w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzam, studzę.

Ziemniaki obieram, kroję na kawałki i rozdrabniam tłuczkiem lub przeciskam przez praskę do ziemniaków.

W misce mieszam puree ziemniaczane z jajkiem i solą, mieszam powoli dosypując mąkę. Wyrabiam dłońmi. Ciasto ma być elastyczne i zwarte, nie klejące do rąk. W razie potrzeby można dosypać nieco mąki.

Ciasto zagniatam w kulę i układam na podsypanej mąką stolnicy. Odrywam kawałki, zwijam w ruloniki wielkości kciuka, odcinam nożem ok. centymetrowe kawałki i tworzę widelcem wzorek lekko go dociskając do ciasta.

W dużym, szerokim garnku zagotowuję dużą ilość wody z solą, wrzucam na wrzątek partiami kluseczki. Warto je raz przemieszać, by nie przywarły do dna. Po wypłynięciu gnocchi na powierzchnię gotuję je jeszcze 2 minuty. Wyławiam łyżką cedzakową, układam na płaskim talerzu.

Podaję gorące od razu z wody lub następnego dnia, np. odsmażone na masełku i podane z dodatkami.

Smacznego 😉

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.