Gofry z bitą śmietaną

Gofry domowe są delikatne w smaku, rozpływające się w ustach, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Idealne na weekendowe śniadanie lub podwieczorek. Podane z bitą śmietaną, polewą czekoladową i udekorowane świeżymi owocami to świetny pomysł na deser dla każdego. Zimne lub odgrzane w piekarniku też dobrze smakują. To szybki i prosty przepis, bez ubijania białek na sztywno – wystarczy wymieszać wszystkie składniki mikserem i gotowe. Polecam mój sprawdzony przepis na gofry z bitą śmietaną i polewą czekoladową.

Gofry z bitą śmietaną


SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej + 1 łyżka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 1 spora łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 średnie jajka
  • 1 i 1/3 szklanki mleka
  • ½ szklanki oleju rzepakowego

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 250 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 1 łyżka drobnego cukru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • 140 g czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Czas pieczenia zależy w dużej mierze od rodzaju gofrownicy, ustawionej mocy, głębokości/pojemności otworu na ciasto. Te głębsze będą piekły się nieco dłużej. Warto wspomóc się czasem podanym w instrukcji danej gofrownicy.

Po upieczeniu jednej porcji należy ponownie odczekać aż temperatura osiągnie pożądaną wysokość. Unikniemy w ten sposób “gumowych” gofrów lub słabo dopieczonych przy tym samym czasie pieczenia co poprzednia tura.

Aby gofry były chrupiące pieczemy je w odpowiednio nagrzanej gofrownicy, a po upieczeniu odkładamy na kratkę, by odparowały. Na płaskim talerzu gofry od spodu będą “się pocić”, przez co mięknąć.


PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie suche składniki, dodaję mokre. Szybko mieszam rózgą kuchenną lub mikserem (tylko do połączenia).

Wymieszane ciasto odstaw na 15 minut.

W międzyczasie przygotowuję gofrownicę – nagrzewam ją do wybranej temperatury. Szykuję łyżkę wazową, którą będę nakładać porcje ciasta.

Gdy gofrownica jest odpowiednio nagrzana wlewam ciasto, tak do ok. 2/3 wysokości, gofry nieco urosną, wyrównuję, by ciasto równomiernie wypełniło formę.

Gotowe gofry podważam drewnianą szpatułką i delikatnie wyjmuję.

Przygotowuję polewę. W rondelku podgrzewam 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Gdy jest gorąca dodaję połamaną na kawałki czekoladę, mieszam rózgą do rozpuszczenia. Robię to na małej mocy palnika cały czas mieszając.

Przygotowuję krem. Śmietankę ubijam na sztywno dodając 1 łyżkę drobnego cukru. Ubijam do rozpuszczenia cukru. Drobny cukier możesz zastąpić cukrem pudrem. Sztywną śmietankę nakładam do rękawa cukierniczego.

Na upieczone gofry nakładam porcję kremu i dekoruję polewą czekoladową.

Zamiast polewy czekoladowej, na śmietankę możesz wyłożyć posiekane truskawki, borówki lub maliny.

Gofry posypane cukrem pudrem i udekorowane owocami lub domową konfiturą są także świetne w smaku!

Smacznego.

Jedna odpowiedź do “Gofry z bitą śmietaną”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.