Gołąbki z mięsem Ani Starmach

Gołąbki to jedno z moich ulubionych dań. Podaję je z ziemniakami i warzywami, surówką. Kilkanaście razy w roku po prostu nie może ich zabraknąć na naszym stole, są wspaniałe!

Gołąbki przygotowuję także:

  • z mięsem mielonym i kaszą jaglaną lub gryczaną
  • z ziemniakami i twarogiem
  • z kaszą w jogurtowym sosie
  • z warzywami i ryżem
  • z kaszą gryczaną i pieczarkami, grzybami w sosie śmietanowym.

Dopełnieniem są różne sosy powstające na bazie wywaru z gołąbków, bulionu, passat, śmietany lub świeżych pomidorów i innych warzyw, np. pieczarek i sera.

Dziś gołąbki wg przepisu Ani Starmach. Gołąbki z mięsem, ryżem i pomidorami. Dodałam do nich od siebie lubczyk i ostrą paprykę, nieco zmieniłam przygotowanie kapusty, czas gotowania gołąbków, zwiększyłam ilość passaty.

Składniki:

  • 800 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 120 g białego ryżu
  • 1,5 l domowego, gęstego przecieru pomidorowego (lub kupnej passaty pomidorowej)
  • 2 l bulionu/rosołu/wody
  • 1 główka kapusty
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, lubczyk, ostra papryka

Przygotowanie:

  1. Cebule przesmaż na maśle.
  2. Ryż ugotuj al dente (3–4 minuty krócej niż wskazuje instrukcja na opakowaniu).
  3. W dużej misce wymieszaj mięso z wystudzonym ryżem i cebulą. Dodaj przyprawy, dobrze wymieszaj.
  4. Z masy uformuj małe krokiety.
  5. Z kapusty wykrój głąba, kapustę zanurz we wrzątku na kilka chwil. Kapustę podziel na liście.
  6. Liście wrzucaj na wrzącą wodę i gotuj około 5 minut (dłużej, jeśli są bardzo grube).
  7. Za pomocą małego nożyka odetnij zgrubienia liści, będą łatwiej się zwijać.
  8. Na środku liścia ułóż uformowane mięso, zwijaj podobnie jak krokiety.
  9. Na dno garnka o grubym dnie włóż kilka liści kapusty, na nich ułóż ulepione gołąbki.
  10. Całość zalej podgrzanym bulionem.
  11. Gotuj spokojnie około 2-3 godzin na średnim, czasem wolnym ogniu.
  12. Po ugotowaniu, odlej część bulionu z gołąbków. Gotuj go, aby odparować nadmiar wody i wydobyć smak. Do bulionu dodaj przecier pomidorowy, zabiel go śmietaną, dopraw do smaku.
  13. Gotowe gołąbki podawaj z sosem. Gotowe! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.