Gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym

Gołąbki z mięsem pachnące pomidorami przesmażonymi na maśle klarowanym, ziołowe, delikatne i bardzo smaczne. Już dziś polecam! 🙂

Takie jak pamiętam z domu. W sosie pomidorowym, mięsne, bez ryżu ani kaszy. Takie lubiłam najbardziej. Choć Babcia robiła dwie wersje i do jednej dodawała kaszę jęczmienną lub ryż to te będą wyłącznie mięsne.

I choć uwielbiam robić gołąbki z kapusty włoskiej to dziś będzie to wersja z białej kapusty. Jeśli chcecie możecie ją zastąpić i dodać ryż lub kaszę – to zostawiam Wam. Chcę Wam pokazać moją i mojej rodziny ulubioną wersję gołąbków w sosie pomidorowym.

Już dziś życzę Wam smacznego 🙂

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 1 duży świeży pomidor
  • 1 l passaty
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, 3 liście laurowe, vegeta natur, papryka słodka i ostra, lubczyk – wedle uznania
  • pęczek świeżego koperku
  • klarowane masło

Przygotowanie gołąbków:

Wlewamy do dużego garnka wodę, solimy i wkładamy główkę kapusty tak by zanurzyła się w całości. Doprowadzamy do wrzenia, zwalniamy ogień i gotujemy 5 minut. Po tym czasie odcedzamy kapustę, wodę wylewamy.

Dno garnka wykładamy wierzchnimi liśćmi kapusty, dzięki czemu gołąbki nabiorą aromatu i nie przypalą się. Kapustę rozbieramy z liści.

Farsz:

Do miski wkładamy mielone mięso wieprzowe, jajko, zeszkloną na oleju i posiekaną drobno cebulę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Połowę suchej kajzerki namaczamy w ciepłej wodzie – gdy namięknie, odciskamy wodę i dodajemy do farszu.

Przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, vegetą oraz papryką słodką i ostrą. Dolewamy 1/3 szklanki wody (najlepiej gazowanej, mięso będzie “puszyste”).

Sos:

Świeżego pomidora kroimy na mniejsze ćwiartki i smażymy na klarowanym maśle. Po około 8 minutach dodajemy passatę, cukier, sól, pieprz, lubczyk, dusimy 10 minut. Po tym czasie dodajemy świeżo posiekany koper.

Na każdym liściu układamy łyżkę farszu, zawijamy. Wszelkie zgrubienia na liściach usuwamy nożem, by łatwiej było zawinąć gołąbki. Możemy je również spiąć wykałaczką, ale jeśli je dobrze zawiniemy i ściśniemy w garnku obok siebie to nie będzie takiej potrzeby.

Układamy ścisło w garnku.  Wlewamy niewielką ilość wody i przygotowany wcześniej sos do gołąbków, kilka ziaren ziela, liście laurowe oraz majeranek. Gotujemy pod przykryciem na niewielkim ogniu do miękkości kapusty, około 1-1,5 godziny na średnim ogniu od czasu do czasu zaglądając do nich.

Podawajcie z ziemniakami, sałatą w śmietanie lub mizerią – tak u mnie się jadało i je do dziś 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.