GOŁĄBKI

Gołąbki to smak dzieciństwa, które podane prosto z babcinej ręki z sosem pomidorowym z dodatkiem ziemniaków smakowały najbardziej! Dziś odtwarzam prosty przepis, niezawodny zawsze, smaczny niesamowicie, przypominający mi ten piękny czas. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zawinięte w kapustę białą, młodą lub włoską są pyszne! Można przygotować je w sosie pomidorowym, grzybowym ze śmietaną lub bez. Zawsze smakują obłędnie i już! Jeden z moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem mięsa mielonego. Polecam i tyle 🙋‍♀️

SKŁADNIKI:

  • 1 główka kapusty
  • 700 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 2 jajka
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g ugotowanego na półtwardo ryżu
  • 2 łyżki masła lub oleju
  • 4 listki laurowe
  • 8 ziarenek ziela angielskiego
  • sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka
  • do podania: ziemniaki w wersji puree, pieczonej lub cząstki gotowane, szpinak z winegretem

PRZYGOTOWANIE:

Z kapusty odcinam głąb, odrywam wierzchnie liście, nie wyrzucam ich.

Kapustę umieszczam w garnku z wrzącą wodą, zanurzam ją całą, gotuję tak kilka minut.

Po kilku minutach wyjmuję i odstawiam na deskę. Studzę. Odkrawam delikatnie liście u nasady i nakładam farsz, zwijam ciasno.

Farsz: na maśle (lub oleju) przesmażam cebulę i czosnek.

W misce mieszam mięso z jajkami, dodaję ryż, przesmażoną cebulę z czosnkiem, przyprawiam. Masę wyrabiam ręką do czasu, gdy będzie kleista.

Na miękkie liście kapusty nakładam niedużą ilość farszu, zwijam. Można je spiąć wykałaczką.

Na dnie garnka umieszczam dwa, trzy wierzchnie liście kapusty, na nich
ciasno układam gołąbki zwinięciem do dołu. Zalewam wodą do ok. 1/3 wysokości, dodaję liście laurowe i ziele. Garnek przykrywam uchyloną pokrywką, wstawiam na mały gaz. Duszę ok. 2,5- 3 godzin. Podaję gorące od razu, nikt nie wytrzyma dłużej:)

Rada: następnego dnia można podpiec je w piekarniku lub podgrzać w garnku z dodatkiem sosu pomidorowego. Wystarczy passata lub przecier z łyżeczką cukru pudru i ulubionych ziół. SMACZNEGO:)

 

3 odpowiedzi na “GOŁĄBKI”

Skomentuj Mirka Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *