GORĄCA CZEKOLADA

Pierwsze zimne poranki i od razu pomyślałam o gorącej czekoladzie 😉 To jest, kremowa konsystencja, dużo gorzkiej czekolady, śmietanka, mleko, szczypta cynamonu i chili – cudo, mówię Wam! Na drugie śniadanie lub podwieczorek, koniecznie na gorąco! Uzależnia, przenosi do dzieciństwa, prowokuje do rozmów wieczornych, miłych, rodzinnych chwil. Gorącą czekoladę możecie udekorować bitą śmietaną lub startą czekoladą, u nas nie było nawet czasu, tak szybko zniknęła!

SKŁADNIKI:

  • 250 ml śmietanki 18%
  • 250 ml mleka
  • 200 g czekolady min. 70%
  • szczypta cynamonu i szczypta chili

PRZYGOTOWANIE:

Niewielki garnek opłukuję zimną wodą, wlewam śmietankę i mleko, podgrzewam, ale nie zagotowuję. Zmniejszam gaz, wrzucam połamaną na kawałeczki czekoladę, mieszam trzepaczką kuchenną do rozpuszczenia czekolady. Dodaję cynamon i chili. Zdejmuję z ognia, wlewam w filiżanki.

Gorąca czekolada do picia, pyszna i wyjątkowa gotowa 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.