Grissini, domowe paluszki chlebowe z makiem i solą

Domowe, chrupiące grissini – na przystawkę idealne. Świetnie komponują się z różnymi dipami, najczęściej podaję je do dipu czosnkowego i pomidorowo-ziołowego. Paluszki chlebowe to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Polecam przepis!

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki na pizzę
  • 5 g świeżych drożdży
  • po płaskiej łyżeczce cukru i soli morskiej
  • 0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
  • 1 jajko
  • garść maku i gruboziarnistej soli

PRZYGOTOWANIE:

Drożdże rozpuść w letniej wodzie z płaską łyżeczką cukru, wlej do miski z mąką z dodatkiem soli.

Wyrób ciasto, odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Po godzinie rozwałkuj cienko ciasto, pokrój w paseczki. Skręć każdego z nich, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp – połowę grissini makiem, drugą połowę gruboziarnistą solą.
Możesz też posypać sezamem lub dowolnymi przyprawami czy ziołami.

Piecz w temp. 200 st. C aż do zrumienienia.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.