Domowe, chrupiące grissini – na przystawkę idealne. Świetnie komponują się z różnymi dipami, najczęściej podaję je do dipu czosnkowego i pomidorowo-ziołowego. Paluszki chlebowe to świetny pomysł na imprezową przekąskę. Polecam przepis!
SKŁADNIKI:
- 250 g mąki na pizzę
- 5 g świeżych drożdży
- po płaskiej łyżeczce cukru i soli morskiej
- 0,5 szklanki ciepłej przegotowanej wody
- 1 jajko
- garść maku i gruboziarnistej soli
PRZYGOTOWANIE:
Drożdże rozpuść w letniej wodzie z płaską łyżeczką cukru, wlej do miski z mąką z dodatkiem soli.
Wyrób ciasto, odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
Po godzinie rozwałkuj cienko ciasto, pokrój w paseczki. Skręć każdego z nich, posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp – połowę grissini makiem, drugą połowę gruboziarnistą solą.
Możesz też posypać sezamem lub dowolnymi przyprawami czy ziołami.
Piecz w temp. 200 st. C aż do zrumienienia.
Smacznego 🙂