Grissini z makiem – włoskie paluszki

Wspaniała przekąska! Wystarczy dodać ulubione zioła, czosnek, paprykę, sezam czy mak, by urozmaicić ich smak. Podawajcie je z różnymi dipami czy pesto. Maczajcie je w ulubionych sosach i cieszcie się ich chrupkim smakiem.

Ciekawa przekąska także dla najmłodszych fanów kuchni 🙂

Łatwe w przygotowaniu. Warto je zrobić, by przekonać się że domowe przekąski smakują najlepiej.

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • płaska łyżka cukru trzcinowego
  • pół łyżeczki soli
  • 3,5 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka maku
  • jajko do posmarowania

Przygotowanie:

W miseczce wymieszaj ciepłe mleko z drożdżami, cukrem trzcinowym i 2 łyżkami mąki pszennej. Odstaw w ciepłe miejsce na 15-20 minut.

W misce wymieszaj pozostałą mąkę z solą, dodaj zaczyn z drożdży, wymieszaj dokładnie, odstaw na 1 godzinę w ciepłe miejsce.

Gdy wyjmiesz ciasto po godzinie dodaj łyżkę maku, wymieszaj, zwiń w rulony – paluszki i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj jajkiem. Piecz na środkowej półce bez termoobiegu w temp. 180C przez 15 minut.

Smacznego:)

Jedna odpowiedź do “Grissini z makiem – włoskie paluszki”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.