Chrupiące i aromatyczne domowe grzanki to super dodatek do zup typu krem. Przygotujesz je z dowolnego pieczywa: białego, ciemnego, bezglutenowego. Podasz je do kremu z selera lub zupy krem z brokułów. Możesz je upiec (temp. 180 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu, około 10-15 minut) lub usmażyć na gorącej patelni z dodatkiem tłuszczu – masła, oleju, oliwy. Zanim przygotujesz grzanki posyp je ulubionymi przyprawami. Grzanki świetnie komponują się z oregano, lubczykiem, ziołami prowansalskimi, słodką i ostrą papryką, suszonym czosnkiem.. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na grzanki domowe do zup krem oraz kilka porad.
SKŁADNIKI:
- 4 kromki chleba, najlepiej czerstwego
- 3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, papryka słodka, oregano
PRZYGOTOWANIE:
Do przygotowania grzanek możesz użyć dowolnego pieczywa, świeżego lub czerstwego. Może to być jasny chleb z mąki pszennej, pieczywo z mąki razowej, bezglutenowe.. W moim przepisie występuje pieczywo razowe.
Kromki pokrój w kostkę.
Pokrojone w kostkę pieczywo polej 3 łyżkami oliwy, posyp większą szczyptą przypraw. Możesz użyć mojej mieszanki lub swojego ulubionego zestawu przypraw. Kosteczki wymieszaj, by równomiernie pokryły się przyprawami i oliwą.
Porada. Możesz zrezygnować z dodatku oliwy do grzanek. Wtedy przyprawione grzanki przesmaż na niewielkiej ilości oleju, masła klarowanego lub oliwy. Możesz też smażyć kosteczki pieczywa na całkowicie suchej patelni.
Przyprawione z dodatkiem oliwy kosteczki pieczywa przesmaż na dobrze rozgrzanej patelni. Smaż je kilka minut na średniej mocy palnika do zarumienienia.
Grzanki smakują podane do wszelakich zup kremów, udekorowane świeżymi ziołami i świeżo zmielonym pieprzem.
Wystudzone grzanki przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku, tak by nie zawilgotniały.
Smacznego.