Najczęściej przygotowuję chrupiące grzanki do zup kremów, do sałatek, kanapek. Dziś mięciutkie lekko chrupiące grzanki z patelni w jajku na śniadanie. Z dodatkami 🙂
Bardzo często jadaliśmy je w dzieciństwie ze szklanką kakao lub samego mleka. Pamiętam to śniadanie, było proste i bardzo smakowało. Dziś u mnie grzanki w jajku, delikatne i pyszne. Smak dzieciństwa, który wzbogaciłam wyjątkowo szczypiorem i papryką. Smakują obłędnie a są takie proste!

Inne wersje? – można przygotować takie grzanki z tartym żółtym serem lub plastrem sera, mozzarellą, plastrem wędliny, cebulką, pomidorkami, także z różnego rodzaju twarożkami lub pastami, np. jajeczną lub pastą z makreli.
Składniki:
- 3-4 kajzerki
- garść drobno posiekanego szczypioru
- połowa małej czerwonej papryki
- 3 jajka
- sól, pieprz
- olej roślinny lub zwierzęcy do smażenia
Przygotowanie:
Pieczywo kroję na lekko skośne kromki.
W misce roztrzepuję jajko z solą i pieprzem. Szczypior i paprykę drobno siekam.
Kromki obtaczam w jajku, smażę na rozgrzanym oleju lub maśle. Smażę z jednej strony, następnie przekręcam na drugą stronę i posypuję lekko papryką i szczypiorem, chwilę podduszam pod przykryciem, zdejmuję z ognia. Podaję od razu gorące.
Wyglądają bardzo apetycznie 🙂 Sama często robię grzanki, kiedy zapomnę kupić świeże pieczywo a na półce są tylko czerstwe bułki. Polecam też grzanki w wersji na słodko z miodem lub dżemem 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂
Grzanki z miodem lub syropem z agawy…:) wspaniałe! Pożądane i to w dużych ilościach! 😉
Pozdrawiam 😉
Fajne sniadanie😊😊