Grzanki w jajku

Najczęściej przygotowuję chrupiące grzanki do zup kremów, do sałatek, kanapek. Dziś mięciutkie lekko chrupiące grzanki z patelni w jajku na śniadanie. Z dodatkami 🙂

Bardzo często jadaliśmy je w dzieciństwie ze szklanką kakao lub samego mleka. Pamiętam to śniadanie, było proste i bardzo smakowało. Dziś u mnie grzanki w jajku, delikatne i pyszne. Smak dzieciństwa, który wzbogaciłam wyjątkowo szczypiorem i papryką. Smakują obłędnie a są takie proste!

Pyszne i delikatne grzanki w jajku – idealny pomysł na ciepłe śniadanie! 🙂 Do tego kubek gorącego kakao i jest pysznie! :))

Inne wersje? – można przygotować takie grzanki z tartym żółtym serem lub plastrem sera, mozzarellą, plastrem wędliny, cebulką, pomidorkami, także z różnego rodzaju twarożkami lub pastami, np. jajeczną lub pastą z makreli.

Składniki:

  • 3-4 kajzerki
  • garść drobno posiekanego szczypioru
  • połowa małej czerwonej papryki
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • olej roślinny lub zwierzęcy do smażenia

Przygotowanie:

Pieczywo kroję na lekko skośne kromki.

W misce roztrzepuję jajko z solą i pieprzem. Szczypior i paprykę drobno siekam.

Kromki obtaczam w jajku, smażę na rozgrzanym oleju lub maśle. Smażę z jednej strony, następnie przekręcam na drugą stronę i posypuję lekko papryką i szczypiorem, chwilę podduszam pod przykryciem, zdejmuję z ognia. Podaję od razu gorące.

3 odpowiedzi do “Grzanki w jajku”

  1. Wyglądają bardzo apetycznie 🙂 Sama często robię grzanki, kiedy zapomnę kupić świeże pieczywo a na półce są tylko czerstwe bułki. Polecam też grzanki w wersji na słodko z miodem lub dżemem 🙂

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.