Grzanki z kiełbasą

Weekendowo często wybieram jajka i świeże warzywa: jajecznicę ze szczypiorem, jajka na miękko, na twardo z majonezem i szczypiorem. Wybór pada także na wszelakie placki, naleśniki, z różnymi dodatkami, owsianki, koktajle, itp. Grzanki, tosty, zwykłe kanapki potrafią dominować gdy czasu rano brak.
Dziś grzanki, chrupiące z dodatkiem plasterków dobrej kiełbasy z rzodkiewką, szczypiorem i tartym parmezanem. Śniadanie na ciepło – prostota, smak, szybkość przygotowania. A na takie grzanki możemy położyć prawie wszystko, więc takie śniadanie bywa częstym wyborem także na kolacje.

Przygotowuję także nietypowe grzanki: posmarowane ajwarem z cebulą i tuńczykiem, z serami pleśniowymi, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz z sosem czosnkowym, kaparami i mięsem mielonym. Jest inaczej, ale zawsze pysznie!

SKŁADNIKI dowolnie modyfikujemy pod względem ilości w zależności od potrzeb:

  • bagietka
  • mały pęczek rzodkiewki
  • kilka plastrów kiełbasy
  • tarty parmezan lub inny ser
  • opcjonalnie: tarta pieczarka, dwie, w zależności ile robimy grzanek
  • masło
  • świeży szczypior

PRZYGOTOWANIE:

  1. Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 C.
  2. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
  3. Kiełbasę kroję w talarki podobnie jak rzodkiew.
  4. Szczypior siekam.
  5. Bagietkę kroję w lekko skośne kromki. Smaruję masłem.
  6. Na kromki układam po dwa plasterki kiełbasy i rzodkiewkę, posypuję (opcja: tartą pieczarką) tartym serem.
  7. Piekę do roztopienia sera i pożądanej chrupkości grzanek. Gotowe posypuję posiekanym szczypiorem.
  8. Proste i smaczne śniadanie! Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.