Weekendowo często wybieram jajka i świeże warzywa: jajecznicę ze szczypiorem, jajka na miękko, na twardo z majonezem i szczypiorem. Wybór pada także na wszelakie placki, naleśniki, z różnymi dodatkami, owsianki, koktajle, itp. Grzanki, tosty, zwykłe kanapki potrafią dominować gdy czasu rano brak.
Dziś grzanki, chrupiące z dodatkiem plasterków dobrej kiełbasy z rzodkiewką, szczypiorem i tartym parmezanem. Śniadanie na ciepło – prostota, smak, szybkość przygotowania. A na takie grzanki możemy położyć prawie wszystko, więc takie śniadanie bywa częstym wyborem także na kolacje.
Przygotowuję także nietypowe grzanki: posmarowane ajwarem z cebulą i tuńczykiem, z serami pleśniowymi, suszonymi pomidorami i oliwkami oraz z sosem czosnkowym, kaparami i mięsem mielonym. Jest inaczej, ale zawsze pysznie!
SKŁADNIKI dowolnie modyfikujemy pod względem ilości w zależności od potrzeb:
- bagietka
- mały pęczek rzodkiewki
- kilka plastrów kiełbasy
- tarty parmezan lub inny ser
- opcjonalnie: tarta pieczarka, dwie, w zależności ile robimy grzanek
- masło
- świeży szczypior
PRZYGOTOWANIE:
- Piekarnik rozgrzewam do temp. 180 C.
- Blaszkę wykładam papierem do pieczenia.
- Kiełbasę kroję w talarki podobnie jak rzodkiew.
- Szczypior siekam.
- Bagietkę kroję w lekko skośne kromki. Smaruję masłem.
- Na kromki układam po dwa plasterki kiełbasy i rzodkiewkę, posypuję (opcja: tartą pieczarką) tartym serem.
- Piekę do roztopienia sera i pożądanej chrupkości grzanek. Gotowe posypuję posiekanym szczypiorem.
- Proste i smaczne śniadanie! Smacznego 🙂